Uw top-10 van lelijkste gebouwen in stad en streek


school-clip-art-RTdraMqT9Wat is het aller-lelijkste gebouw in de Drechtsteden? Ik wierp die vraag vorige week op naar aanleiding van een landelijke verkiezing, uitgeschreven door Cobouw. Dit dagblad voor de bouwsector maakte onlangs bekend dat het gemeentehuis van Hardenberg (‘een pisgele vanilletaart’) de verkiezing ‘Lelijkste Gebouw van Nederland 2010-2015’ heeft gewonnen. Dordt en de regio kwamen op de keuzelijst niet eens voor en dus was ik benieuwd welk gebouw in stad of streek ú zou willen nomineren voor deze (denkbeeldige) regionale titel. Ik ontving tientallen mailtjes en aangevuld met de reacties op Facebook en Twitter kon ik, simpelweg door op te tellen, een prachtige lelijkheids-top-10 samenstellen, inclusief een aantal van uw meest spitsvondige toelichtingen. Drie nominaties ‘haalden’ het nét niet. Dat zijn het clubgebouw van de KDRZV aan de Houttuinen, het gebouw van Leen Bakker aan de Burgemeester de Raadtsingel en het appartementencomplex aan de Achterhakkers met die groene metalen balkonnetjes. Dít is úw uiteindelijke Top Tien: 10. Het nieuwe sportcentrum Papendrecht aan de Burgemeester Keijzerweg: ‘Een grijze en grauwe omgekeerde afwasteil.’ 9. De Museumstraat 65a: ‘Maakt ooit iemand dat paars-rode wangedrocht nog eens een keertje af?’ 8. De voormalige woning van oud-burgemeester Bandell aan de Grotekerksbuurt 47: ‘Dat pand is eindelijk verkocht… vermoedelijk aan Vincent Bijlo.’ 7. Het HEMA-pand aan het Bagijnhof: ‘Kunnen we dááronder niet naar gas gaan boren?’ 6. Gebouwencomplex De Bakens in Zwijndrecht: ‘Je zou er bijna in gaan wonen, want dan hoef je dat horizonverpestende gebouw zelf niet te zien.’ 5. Het UWV-gebouw aan de Spuiboulevard: ‘Op zich al een aansporing om heel hard naar werk te gaan zoeken.’ 4. Het bioscoopcomplex naast het Energiehuis: ‘Ik rij bewust een blokkie om, zodat ik er niet naar hoef te kijken.’ 3. Het Stadskantoor: ‘Een last voor het oog.’ 2. Het ANWB-gebouw aan de Spuiboulevard: ‘Dit pand schreeuwt om een precisiebombardement.’
De winnaar (met stip op één) is geworden het kantoorgebouw, recht achter het fraai gerestaureerde gebouw De Holland. Iemand schreef: ‘Het is eigenlijk nét als in zo’n horrorfilm… je bent geneigd om heel hard tegen het Onderwijsmuseum willen roepen: ‘Kijk uit, achter je!’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s