Over parkeren, waterbedden en gelijke lasten…


waterbedParkeren en wie betaalt? Ik móet daar wel op terugkomen aangezien er, óók vanuit de politiek, nogal massaal gereageerd wordt op mijn column van gisteren. Daarin schreef ik over het plan (tipje van een lezer) om alle Dordtenaren in het bezit van een auto te voorzien van een vignet waarmee vrijelijk in de hele stad geparkeerd kan worden. De achterliggende gedachte daarvan is dat het maandbedrag dan relatief laag kan blijven omdat álle autobezitters, óók bewoners van buitenwijken, daar dan aan meebetalen. Simpel gezegd: als iedere Dordtse autobezitter, ongeacht wáár hij of zij woont, een x-bedrag per maand ophoest (kan iemand bij de gemeente dat eens doorrekenen?) dan kunnen alle Dordtenaren verder ook overal op het eiland, parkeren zonder daarvoor dan nog eens extra te hoeven dokken… niemand parkeert dan meer helemaal gratis, maar iedereen betaalt dan wél even veel. Exploitanten van commercieel gerunde parkeerfaciliteiten, die dan vooral gebruikt (en rechtstreeks betaald) worden door mensen van ‘buiten,’ zouden dan via een rekenmodel vergoed kunnen worden vanuit dat ‘gemeentelijke parkeerfonds.’ Het nu té vaak leegstaande Q-park achter het station stroomt dan vanzelf weer vol, want forenzen mogen hier dan gratis parkeren, aangezien de exploitant via dat fonds gecompenseerd wordt. Bijkomend gevolg is dat de parkeerdruk achter het station (in Nieuw-Krispijn) weer afneemt.
Voor niet forenzende ‘buitenwijkers’ voelt het idee wellicht onrechtvaardig aan: ,,Ik parkeer al veertig jaar gratis voor mijn deur en kom zelden in de binnenstad, dus waarom zou ik meebetalen?’’ mailde een inwoner van Sterrenburg. ,,Voor die paar keer per jaar dat ik in het centrum kom heb ik best wel een paar eurootjes over,’’ voegde een bewoner van Stadspolders daar aan toe. Die reacties zijn begrijpelijk, maar waarom zouden inwoners van binnenstad en ‘Schil’ dan wél vele tientjes per maand moeten ophoesten om hun blik te kunnen stallen?
Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar wilde graag een publieke discussie aanzwengelen over parkeren in Dordt anno 2016. Dat lukt kennelijk aardig, want op Twitter en Facebook ontwaar ik al veel creatieve ideeën. Zo lang u dus blijft reageren, kom ik er zeker op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s