Dag Noach, dag drijvende kinderboerderij…


ARK.jpgEn nu is ’ie weg, die Ark en da’s toch wel jammer. Niet dat ik nou zo veel op had met de smoothtalk van beroepsopportunist en evangelie-roeptoeter Johan Huibers, die het schip zo’n beetje eigenhandig in elkaar timmerde, maar simpelweg omdat dat potsierlijke houtje-touwtje-vaartuig in de afgelopen vier jaar gezichtsbepalend voor ‘waterstad’ Dordt geworden was. Sportief van Piet Sleeking dat hij Huibers, gistermorgen bij diens vertrek, nog wat Dordtse knuffelschaapjes meegaf, maar bij het wegvaren zal de wethouder ongetwijfeld binnensmonds iets gemompeld hebben als ‘behouden vaart, veel plezier in Krimpen en tot nooit meer ziens’. Vanaf de achterplecht zwaaide Noach nog even vriendelijk naar die lokale bestuurder die hij zo pijnloos een poot wist uit te draaien. ,,Dank voor die goedkope ligplaats en voor het parkeerterrein dat jullie zo gretig voor me hebben aangelegd en dank ook voor het feit dat jullie mijn gezeur over geld en mijn grootspraak over miljoenen bezoekers en ‘aanbiedingen’ vanuit Rio, Londen en New York, zo geduldig hebben aangehoord.’’
Gemengde gevoelens alom dus, want laten we eerlijk zijn, of je nu gelovig bent of niet, het was tóch wel een imposant gezicht, die 23 meter hoge ‘replica’ van dat Bijbelse schip, dat eigenlijk helemaal geen schip is, omdat het niet uit zichzelf, maar op pontons drijft. De Ark ‘haalde’ de krantenkolommen over de hele wereld en internationale televisienetwerken, waaronder CNN, kwamen naar Dordt om reportages te maken. Mooie publiciteit voor Dordt en ook gevoelsmatig klopte het wel… een Ark van Noach in de stad van Statenbijbel en synode. Marketingtechnisch gezien veelbelovend, al viel de opkomst uiteindelijk enorm tegen. Dát lag niet aan ‘gastvrij’ Dordt, maar vooral aan Huibers zelf, die van zijn beoogde mondiale trekpleister voor christenzieltjes uiteindelijk toch niet veel méér wist te maken dan een drijvende kinderboerderij mét stichtelijke boodschap. Die aangekondigde reis naar Rio gun ik Huibers van harte, maar ik zie het nog niet gebeuren. Ik denk dat hij zich voorlopig maar tevreden moet stellen met de titel ‘Noach van Krimpen aan den IJssel.’

Afbeelding: De Ark van Noach op weg naar een nieuwe bestemming. De foto is gemaakt door Leo Roubos van RTV Rijnmond.

Eén reactie

  1. weet je wat het verschil tussen Noach en Kees Thies:

    over 3000 jaar hebben ze het nog steeds over Noach… and who the hell is Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s