Opofferen Popcentrale is ‘setback’ voor Dordt


Popcentrale‘Coming of age.’ Zo wordt een film- en boekgenre aangeduid waarin de ontwikkeling van iets of iemand centraal staat. In Duitsland wordt ook wel gesproken van ‘Bildung.’ In goed Nederlands zou je kunnen spreken van opgroeien, maar eigenlijk dekt die vertaling nét niet de lading, omdat ‘coming of age’ méér is dan louter ouder worden… het is ook wijzer worden, sterker, beter, mooier, volwassener. Mijn favoriete ‘Bildungsroman’ heet Dordrecht, zo concludeer ik als ik zomaar wat terugblader naar hersenspinseltjes en pennenvruchtjes uit mijn columnverleden. Het valt mij namelijk op dat ‘de volwassenwording van Dordrecht,’ daarin een soort thema vormt. Dordt is in de loop der jaren écht gegroeid in de breedste zin van het woord… zo is hier, ten opzichte van de jaren tachtig en negentig méér en betere horeca, is Dordt tegenwoordig een heuse toeristenstad en op het gebied van cultuur heeft Dordt vandaag de dag een behoorlijk gevulde, soms zelfs imposante (uitgaans)agenda. Toegegeven, we zijn geen metropool, zullen dat ook nooit worden, maar Dordt is wel degelijk verworden tot, wat ik zou willen noemen, een grote-mensen-stad. Met het Energiehuis-fiasco en de daarmee gepaard gaande ondergang van ‘cultuuronderwijs-aanbieder’ ToBe neem ik voor het eerst in jaren helaas weer een omgekeerde beweging waar. Zo zijn gisteren de vier beroepskrachten van de Popcentrale ontslagen en geloof me, da’s niet alleen een schande, maar tevens een veel grotere ‘setback’ voor de ontwikkeling van deze stad dan je in eerste instantie zou vermoeden. De Popcentrale heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van een serieus te nemen Dordtse popscene. Zomaar uit het blote hoofd noem ik artiesten en bands als Polly Anna, Laura Vayne and the Vipertones, Scotch, the Death Letters, Nielsson, Stefan Schill en Govert van der Kolm. Het zijn (met excuses aan wie ik vergeten ben) namen die. niet alleen in lokaal maar ook in landelijk opzicht, van betekenis zijn. Het zal wellicht niet voor alle genoemde namen gelden hoor, maar feit is dat Dordt, dankzij de Popcentrale, een muziekstad van naam en faam geworden is. Zoiets mág deze ‘bildende’ stad, die zo graag mee wil tellen, nooit en te nimmer wegbezuinigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s