PFOA: wie wist wát, wie zweeg en waarom?


doofpot 2Natuurlijk roepen ze momenteel héél hard ‘niks aan de hand’ bij DuPont. Ook bij het waterbedrijf Evides verzekert men u dat u rustig kunt blijven slapen…ehh, ik bedoel… drinken, want zij betrekken uw water helemáál niet uit die ernstig vervuilde spaarbekkens, maar uit die o zo schone en verre Biesbosch, waar het riet zo vredig ruist en waar de bevertandjes er zo glazuurglanzend bij staan. Nee, uw kraanwater kwam en komt nooit en te nimmer in contact met die spaarbekkens… die dingen liggen er louter voor de mooie plaatjes en voor het jaarlijkse zwemfeestje van het Evides-personeel.Voelt u zich al wat minder bezorgd? Nee, natuurlijk niet, want de geschiedenis heeft wel aangetoond dat je bedrijven die de goegemeente zo gretig gerust stellen nou juist en vooral niet moet vertrouwen. Zorgvuldig opgeleide woordvoerders (ik noem het beroepsontkenners) zijn nu bezig om aan alle kanten rookgordijnen op te trekken. Waarom? Om tijd te rekken natuurlijk… noem het schademanagement, noem het ‘claimprotectie,’ want bij DuPont weten ze al jaren donders goed dat uw Teflonpannetje, naast die rode stip in het midden, ook een levensgevaarlijk rouwrandje bevat. Dat rouwrandje heet perfluoroctaanzuur (PFOA) en is tot een jaar of vier geleden bij dat bedrijf, tientallen jaren achtereen, in grote hoeveelheden gebruikt om dat o zo handige anti-aanbak-laagje op uw pannetje aan te brengen. Aan dat product heeft DuPont héél veel dollars verdiend en dan wordt zo’n hinderlijk ‘bijproduct,’ namelijk de vervuiling van grond en water door uitstootdeeltjes (een gevolg van het maakproces), toch het liefst onder het vloerkleed geschoven. Dus ziet zelfs een blinde vink met dubbele staar aan beide ogen al van heinde en ver aankomen dat er op het hoofdkwartier van DuPont driftig wordt gesleuteld aan een immense doofpot met een hele sterke anti-aanbaklaag. Van die kant kun je dat verwachten, maar dat er wellicht ook een Teflon-laagje ‘kleeft’ aan sommige ambtenaren van de gemeente Dordrecht en de provincie (Wie waren er op de hoogte, wie zwegen er en waarom?) is nauwelijks te bevatten. Daarover moet nu héél snel duidelijkheid komen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s