Moet een paus katholiek zijn?


mayor-clipart-416_ribbon_cutting_2 (1)Op zich was (en is) er niet zoveel mis met de Papendrechtse burgemeester Kees de Bruin, die op 1 oktober aanstaande afstand doet van ketting en hamer. Aardige vent, leuk in de omgang, maar wél een tikkie ‘old school.’ Als er een burgemeestersschool had bestaan, zou hij daar ongetwijfeld hebben uitgeblonken in de vakken lintjes knippen, boerenjongens drinken met eeuwelingen en jubilarissen in de bloemetjes zetten. Daarmee kom je er vandaag de dag niet meer als je als dorp een beetje mee wilt komen in die grote boze en snel veranderende wereld, vol van regionale samenwerkingsverbanden, zorgtaken en andere grote-mensen-problemen en dus is het tijd voor ‘Big change in Pape City.’ Om u als inwoner het gevoel te geven dat u mag meedenken heeft deze gemeente een internetenquête in elkaar geflanst. Toen ik die invulde werd ik, net als destijds bij Sliedrecht (2012) en Molenwaard (2013), bevangen door diepe treurnis. Zo mag u bijvoorbeeld kiezen of de nieuwe burgemeester ‘warm en menselijk’ of juist ‘zakelijk en op afstand’ moet zijn. Ja, hèhè… da’s net zoiets als dat de bakker u vraagt of u uw moorkop zoet en smeuïg of liever zuur en ietwat groen uitgeslagen prefereert. Verder kunt u aangeven of uw toekomstige burgervader (of moeder) in geval van crisis krachtig moet optreden of juist het gesprek moet aangaan. Volgens mij allebei toch? Want dát… ‘een beetje van allebei’ is het enige juiste antwoord op de meeste vragen in die zinloze enquête, die bol van de clichés staat. Vult u zelf maar in: moet de nieuwe burgemeester van Papendrecht zich op feiten of op gevoel baseren? Moet hij (of zij) in het belang van de gemeente of in het belang van de regio denken? Moet hij zich met de toekomst of met het heden bezig houden? Moet hij stabiliteit of vernieuwing brengen? Moet hij formeel of informeel zijn en moet hij luisteren of vooral uitleggen?
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een katholieke paus, een kok mét smaakpapillen, gemeenteraadsleden en wethouders die kunnen lezen én schrijven, voetbalscheidsrechters die over minimaal één oog beschikken en koffieapparaten waar koffie uit druppelt.

One comment

  1. in elk geval een columnist die niet roomser is dan de paus en beter voor eigen parochie kan gaan prediken, alhoewel… een roomse columnist in een protestant bolwerk, dat vraagt om een beeldenstorm. Het paapse drecht zal die schapenkopen wel eens en lesje leren en zich het recht voorbehouden om de bevolking te enquetteren en met een Brok in de keel zelf te kiezen voor een burgervader die past.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s