Een Dordtse ‘Argu’ is een meerwaarde voor de stad


argusite,,Het beste argument tegen democratie is een gesprekje van vijf minuten met een gemiddelde kiezer,’’ zei ooit Winston Churchill. Dat ik het met die stelling eens ben bombardeert mij nu niet ineens tot anti-democraat, want ik denk dat Churchill met die uitspraak wilde aangeven dat een goed politicus méér is dan louter de ‘bezorgbeer’ van de meerderheidsbestelling. Een goed politicus luistert naar de kiezer, maar doet dat soms nou juist lekker even niet. Hij of zij heeft immers zelf ook opvattingen en inzichten, wikt en weegt en komt vervolgens tot een verantwoorde afweging. Een goede volksvertegenwoordiger dient de kiezer aan te horen, maar luistert óók naar zijn of haar eigen hart en boerenverstand. Uit mijn woorden zou je kunnen afleiden dat ik dan ook geen voorstander ben van het idee van GroenLinks in Dordrecht om 20.000 euro uit te trekken voor een experiment met het online-discussieplatform Argu. Tóch ben ik dat nou juist wél. Waarom? Omdat ik die website uitvoerig bestudeerd heb. Op Argu, een initiatief van Utrechtse studenten, kunnen niet alleen de gemeente, maar ook politieke partijen én burgers actuele zaken ‘van de stad’ aandragen en wat is er nou mooier dan met elkaar in discussie gaan over de toekomst van je eigen leefomgeving? Wat is er nou mooier dan, via die website, verschillende argumenten tot je te kunnen nemen over allerhande actuele zaken en met elkaar ‘uit te denken’ hoe we hier de beschikbare centjes zo verstandig mogelijk zouden moeten verdelen?
‘Maar dat gebeurt toch al, want we hebben toch Twitter en Facebook?’ luidt het verweer van de tegenstanders. Maar die vergelijking gaat in de verste verte niet op. Argu ‘loopt’ al een tijdje in Houten en een paar uurtjes digitaal bladeren deed mij de meerwaarde van dit ‘opinieplatform’ al snel inzien. Waar Twitter en Facebook meer en meer verworden tot trapveldjes van schreeuwende en verongelijkte braniebrullers is Argu nou juist een oase van nuance en, ja óók voor lokale bestuurders, een bron van uiteenlopende en goed beargumenteerde inzichten. Neem mijn woord vooral niet voor waar aan en kijk zelf op http://www.argu.co/houten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s