Die ‘Put van Piet’ gaat er niet komen…


visbrugAls politicus heb je het pas écht gemaakt als er iets naar je wordt vernoemd… een gebeurtenis, een plan of het al dan niet succesvolle eindresultaat daarvan. Na De Nacht van Schmelzer, de Teevendeal, het Tientje van Lieftink en het Kwartje van Kok hebben we in Dordt tegenwoordig De Put van Piet.
En het mooie is dat die ‘put’ ofwel dat voorgenomen gat in de Visbrug er nog niet eens is en er vermoedelijk ook niet komt. Nou ja, dat is mijn persoonlijke prognose, gebaseerd op het feit dat ik, óók binnen de coalitie, al veel koudwatervrees bespeur over dit wel héél ingrijpende en ook nog eens relatief dure plan (aanvangsbedrag al bijna een miljoen) dat als doel heeft ‘een gevoelsmatige verbinding met het water van de Voorstraathaven’ te creëren. Zoals ik eerder al aangaf vind ik het een prachtontwerp, maar dan wél een prachtontwerp dat je beter niet uit kunt voeren. Het idee er achter ‘contact maken met het water’ is overigens ook niet verkeerd. Dordt heeft immers de potentie om ooit weer Het Venetië van het Noorden te worden (zo werd de stad in internationale kunstenaarskringen ‘aangeprezen’ aan het eind van de 19de eeuw) en dus heb ik niks tegen het streven om van die Voorstraathaven weer een levende haven te maken. Veel mogelijkheden daarvoor liggen er overigens  al… daarvoor hoeft écht geen Visbrug te worden ‘uitgehold.’ De Voorstraat (alsmede de Wijnstraat en de Grotekerksbuurt) herbergen diverse toegangspoorten die je naar het water brengen. Probleem met een aantal van die ‘gaten’ is echter dat ze momenteel niet aanlokkelijk zijn… ze nodigen hooguit stappers uit om ’s nachts even een plasje in de haven te doen. Ik zeg, ‘pimp’ die plekken, creëer juist dáár aanlegmogelijkheden voor bootjes en maak tegelijkertijd aan beide ‘waterzijden’ van het Scheffersplein (want dat is óók een brug) brede, uitnodigende trappen om dat plein als het ware naar het water te ‘leiden.’ Het streven om van de Visbrug een terrasplein te maken is zinloos omdat de overzijde van Centre Ville (de plek van Xuan) altijd in de schaduw staat. Daar wil niemand een terras beginnen.

Afbeelding: Martijn Verburg, Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s