Een stad in beweging stemt mij vrolijk


graphics-work-in-progress-580482,,Het lijkt hier Rotterdam wel… er wordt overal geheid, getimmerd, gegraven en hersteld.’’ Ik had die opmerking niet verwacht van een ongeschoren straatkrantverkoper (hij verkoopt de jaargang 2011) met een drankkegel die zelfs in de buitenste buitenwijken niet onopgemerkt blijft. Maar dan realiseer ik me dat Sjaak van oorsprong uit de Maasstad komt en wie ben ik dan om hem tegen te spreken. We staan aan de zijkant van het zo fraai verbouwde postkantoor, waar momenteel appartementen worden gebouwd. ,,Aan de Vest zijn ze nu ook eindelijk begonnen,’’ brult Sjaak (hij kán niet zachtjes praten) me toe. ,,Wat een drukte hè? Lekkere pokkeherrie’’
Ik kijk hem aan, geef hem een euro (,,Nee, zo’n modderig krantje hoef ik niet’’) en kom niet verder dan de cliché-repliek dat een stad ‘nu eenmaal nooit af is.’
Als ik, geflankeerd door Blafmans, terug naar huis loop valt het mij inderdaad op dat er in mijn buurtje al tijdenlang opvallend veel bedrijvigheid is: na de verbouwing van het Dordrechts Museum, de Drievriendenhof en dat gevaarte waar nu de Mediamarkt zit, wordt er inderdaad weer geheid om dat gat naast School Vest op te vullen met hopelijk mooie (zelfbouw)woningen. School Vest zelf, waar ik overigens nog weinig beweging waarneem, moet een soort luxe ouderencomplex worden en binnen afzienbare tijd zal ook het Vrieseplein op de schop gaan. Dan verrijst er vervolgens (of misschien wel tegelijkertijd) ook nog eens een hotel aan de Cornelis de Wittstraat, gaat dat lelijke ouwe ANWB-complex tegen de vlakte en uiteindelijk (als alle neuzen de zelfde kant op staan) zal ook de Spuiboulevard een face-lift krijgen. Iets verder weg, namelijk aan de Oranjelaan en de Merwedestraat, wordt straks driftig ‘gesleuteld’ aan de weg (verbreden, opknappen, rioleringswerkzaamheden) en héél misschien moet straks ook de Visbrug (‘de put van Piet’) er aan geloven. Over dat laatste heb ik mijn bedenkingen, maar al die andere werkzaamheden en geplande werkzaamheden stemmen me, ondanks de eventuele overlast, vrolijk. Dordt is in beweging en zo hoort het ook, want een stad die stilstaat is ten dode opgeschreven. Hoog tijd dat het zonnetje nu ook eens serieus aan de slag gaat.

 

Advertenties