Peter Schoon: gedreven door passie


PSToeval is een mooi ding. Peter Schoon, directeur van onder andere het Dordrechts Museum, Huis van Gijn en het Hof van Nederland, ontving zaterdag in de Augustijnenkerk een Koninklijke onderscheiding, uitgerekend na afloop van de openingsceremonie van de tentoonstelling ‘Uit liefde voor de stad.’
Het was namelijk juist dat woordje ‘liefde’ dat eergisteren zo mooi in de lucht bleef hangen. Peter Schoon is namelijk een man die door liefde wordt voortgedreven… liefde voor Dordrecht, liefde voor de schilderkunst, liefde voor de geschiedenis van stad en land en liefde voor ‘ons aller’ cultureel erfgoed. Die liefde, of noem het passie voor mijn part, heeft deze stad veel goeds gebracht. En ja, ik weet het, dat museum wás er al (ruim anderhalve eeuw) toen Schoon daar in 2001 directeur werd, maar er veranderde wél iets. Schoon trok als het ware de gordijnen open, nee trok ze van het plafond en maakte de wereld gewag van het feit dat er in Hollands oudste stad een pareltje staat dat gewoon ‘meespeelt’ op het hoogste museale niveau. Het Dordrechts Museum veranderde in sneltreinvaart van een cultureel bastion in een laagdrempelige ontmoetingsplaats… een plek niet alleen om wijzer te worden, maar ook om ontroerd, verrast en verwend te worden… kortom, een plek waar je graag vertoeft.
Er werd samenwerking gezocht met musea in het buitenland, er werden spetterende tentoonstellingen bedacht en opgezet, er werd (met véél steun van de vereniging en de bedrijfsvrienden) ‘versterkend aangekocht,’ de pr werd aangescherpt en… niet te vergeten… er werd drastisch verbouwd om de aantrekkingskracht en het bezoekerscomfort te vergroten. Dankzij die verbouwing (het was destijds meesterlijk om te zien hoe Schoon & co het gemeentebestuur van de noodzaak daarvan wisten te overtuigen) groeide het Dordrechts Museum uit tot Dordts publiekstrekker bij uitstek. Ook verrees er in Dordrecht een hypermodern depot, kreeg Huis Van Gijn een machtige opfrisbeurt en werd in het Hof een aantrekkelijk geschiedenismuseum als ‘visitekaartje van de stad’ ingericht. Niet voor niets was mijn eerste reactie, toen mij vorige week, onder strenge geheimhoudingsplicht, werd ingefluisterd dat Peter Schoon, zaterdag een Koninklijke onderscheiding zou ontvangen: ,,Hoezo? Had hij die dan nog niet?’’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s