Pechtold lachte besmuikt, maar heeft wél gelijk


pechtoldJe ziet het niet vaak… een politicus die zijn woorden inslikt en weglacht. Het was aandoenlijk om te zien hoe Alexander Pechtold zaterdag, tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Uit Liefde voor de Stad,’ probeerde een eerder geplaatste opmerking te vergoelijken. In een interview met dit dagblad (als opmaat naar zijn bezoek) had de D66-voorman verkondigd dat hij Dordrecht erg mooi vindt. ,,Maar,’’ zo vervolgde hij, ,,Ik vraag me altijd af waar ik die stad nou eigenlijk van ken?’’
Zaterdagmiddag in de Augustijnenkerk poogde hij die ‘slip of the tongue’ met een grap weer recht te zetten: ,,Natuurlijk weet ik waar ik Dordt van ken… van het allermooiste museum van Nederland. Ik hoop dat ik het nu een beetje heb goed gemaakt.’’
En natuurlijk was het allemaal maar spel en was er niemand die écht aanstoot had genomen aan Pechtold’s opmerking in dat interview. Eerlijk gezegd legde daarin de vinger precies op de juiste plek. ,,Bij veel steden heb ik meestal meteen een beeld, maar bij Dordt niet. De slogan ‘oudste stad van Holland’ gaat hem écht niet worden en 80 procent van Nederland weet niet wie de gebroeders de Witt zijn,’’ aldus de van oorsprong kunsthistoricus.
Die woorden sluiten naadloos aan op wat ik, vanaf deze plek, al menig maal verkondigd heb: als het gaat om schoonheid en geschiedenis kan Dordt zich makkelijk meten met elke stad in Nederland, maar toch ontbreekt er iets. Wat Delft (Delfts Blauw), Alkmaar (kaas), Rotterdam (hoogbouw), Nijmegen (Vierdaagse) en Leiden (studenten) wél hebben, heeft Dordt niet… namelijk een snelle, simpele en landelijk bekende en ‘toeristenlokkende’ associatie met een specifiek product, gebouw of verhaal. Die Eerste Vrije Statenvergadering, die Statenbijbel, de Schapenkoppenlegende, Johan, Cornelis, Rutte, Brokking én de Grote Kerk zijn ‘in den lande’ kennelijk minder beroemd dan wij hier graag mogen geloven. Misschien moeten we dus ooit een keer de hoogste wolkenkrabber van Nederland bouwen, een pretpark opzetten of een kabelbaan over drie rivieren aanleggen. Ach… geen ‘must’ hoor. Ik vind het niet erg om het beetje ‘onder ons’ te houden dat we in de mooiste stad van Nederland wonen.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s