‘Pareltjes’ aan de Torenstraat niet slopen


Torenstraat 6

Ik stond er nooit bij stil… letterlijk niet. Toen ik dat onlangs, op aandringen van een bezorgde buurtbewoner, wél deed was ik aangenaam verrast en vervolgens een tikkie bedroefd. Die verrassing zat hem in de schoonheid van die portiekflatjes en die daar tegenaan gebouwde kleine eengezinswoningen aan de Torenstraat; die droefheid heeft alles te maken met het feit dat dit stukje Dordtse geschiedenis binnenkort wel eens tegen de vlakte zou kunnen gaan. Ik ga niet de kenner uithangen, maar ik wil u vragen om eens stil te staan bij de schoonheid van deze, van oorsprong arbeiderswoningen, recht tegenover de Nieuwkerk. Kijk eens wat langer naar die prachtige boogramen op de bovenste verdiepingen, naar die gietijzeren ornamentjes bij de voordeurtrapjes en de bovenvensters, naar die mooie ouderwetse bruine bakstenen, naar die Coronation Street-achtige schoorstenen en naar de manier waarop de muren zo onvoorspelbaar in diepte verspringen. En nee, ik heb geen verstand van architectuur, al vermoed ik dat die huisjes zo’n 10 jaar na de oorlog zijn gebouwd. Ook heb ik geen flauw idee wie de architect was. Diverse telefoontjes naar mensen die er ‘in doorgeleerd’ hebben leverden geen resultaat op. Mocht u het weten, laat het mij dan weten.
De woningen worden beheerd door Woonbron, u weet wel die Rotterdamse verhuur-molog die 11 jaar geleden ‘de boot’ in ging met een mega-investering in het stoomschip ‘Rotterdam’. Mede als gevolg daarvan is Woonbron, die ook huurbaas in Dordt is (waarom eigenlijk?) nog altijd wat grieperig en om die reden ging een alweer jaren geleden aangekondigde grootscheepse renovatie van de Vogelbuurt niet door. Nu heeft Woonbron deze pareltjes aan de Torenstraat te koop gezet, verpieteren ze ernstig omdat ze leeg staan en dreigt het gevaar dat een investeerder ze afbreekt voor nieuwbouw. Ik hoop van harte dat ‘we’ geleerd hebben van het verleden en dat dit ‘erfgoed zonder monumentenstatus’ behoed wordt voor de slopershamer.
Een onlangs overleden filosoof uit Betondorp zei ooit: ‘Voordat ik de fout maak, maak ik hem niet.’ Die wijsheid wens ik de gemeente toe.

Eén reactie

  1. “Pareltjes”??! Slik! Reken je daar de met onbestemd terracotta opgeleukte treurigheid aan de overkant (naast de kerk) en de paarse schoenendoos in de Museumstraat, die nooit afgebouwd is ook tot dat “erfgoed zonder monumentenstatus”?
    Over smaak valt te twisten, Kees!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s