Meerkoetjes op afval… beschamend toch?


Meerkoet4Gevoelsmatig mag het dan zeker nog geen lente zijn, maar dat is het volgens de kalender wel degelijk. Mijn achtertuin grenst aan de Spuihaven en al weken achtereen kondigt het nieuwe leven zich daar geestdriftig en vooral luidruchtig aan. Vooral meerkoetjes, ook wel waterkipjes genoemd, laten, ter bescherming van hun nestjes, fanatiek van zich horen en dat geluid stemt mij persoonlijk elke nieuwe lente weer vrolijk. Toch zit één ding me dwars, namelijk het materiaal waaruit die nestjes zijn samengesteld. Verderop in deze krant treft u de foto aan die ik gisteren van één van die (in totaal tien meerkoetnestjes in de Spuihaven) maakte en zoals u daarop kunt zien, zitten die watervogeltjes daar letterlijk op een vuilnisbelt. Eén van die nestjes, namelijk die op de hoek van de Johan de Wittstraat en de Vest, is zelfs bijna in zijn geheel samengesteld uit rietjes, snoeppapiertjes, geplastificeerd karton van ijs- en milkshakebekers, lege sigarettenpakjes en zelfs een biljet van vijf euro. Daaromheen ligt, als zouden de meerkoetjes het zo bedoeld hebben, een afzetlint dat ik herken van de aanleg van het parkeerterrein tegenover de nieuwe supermarkt bij mij om de hoek. Het totaalplaatje wordt nog eens extra droevig vanwege twee fietswrakken die er naast liggen. En nu weet ik best wel dat die meerkoetjes daar zelf helemaal niet zo mee zitten, aangezien ze nu eenmaal gewend zijn om hun broedplekken op te bouwen uit alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, maar dát is nou juist wat mij zo droevig stemt. Want naast riet en waterplanten, moeten de meerkoetjes het blijkbaar vooral hebben van die enorme hoeveelheid afval die ‘we’ met z’n allen zo achteloos de haven in sodemieteren. Ik vind het beschamend dat meerkoetjes hun eieren moeten uitbroeden en hun jongen moeten grootbrengen op de welvaartsrelieken van onze gemakzucht.
O ja, in één van die nestjes lag ook nog een ouwe schoen. Mocht die u nou níet passen, omdat u wél altijd uw rommel in de prullenbak en nooit in het water gooit, dan hoeft u die, wat mij betreft, zeker niet aan te trekken…

Eén reactie

  1. Alhoewel ik het helemaal met je eens ben..en mijn nicht niet van koeten houd..”zijn niet lief tegen andere medewatervogel gebruikers” moet ik zeggen dat de kleurkeuze toch iets nationaals heeft…zie veel rood wit en blauw…we houden het maar op contemporary art..;-)..de natuur past zich aan aan ons falen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s