‘Zonen van Dordt’ verdienen eerbetoon


Zonen van DordrechtKees Buddingh’, Otto Dicke, Aart Alblas en Kors Monster. Niet volgend jaar, maar het jaar daarop is het precies honderd jaar geleden dat deze vier bijzondere Dordtenaren het levenslicht zagen en dát laten we in deze stad, zeer terecht, niet ongemerkt voorbij gaan. Het was journalist Hans Berrevoets (instigator van de Dordtse Historische kalender) die tot de ontdekking kwam van dit ‘gezamenlijke’ geboortejaar. Zijn opmerkzaamheid is op zich al een compliment waard, want voor je het weet vergeet je als stad bij zo’n bijzonder jaar jubileum stil te staan. Zo vergat Amsterdam bijvoorbeeld te herdenken dat het in 2008 precies 200 jaar de hoofdstad van Nederland was.
In mijn fantasie zie ik de schrijver, de tekenaar, de verzetsman de muzikale grootheid gebroederlijk naast elkaar staan op de trappen van het Dordtse stadhuis, waar ze door de stad, vanwege hun verdiensten, nog eens extra gehuldigd worden. Dat kán natuurlijk helemaal niet, want verzetsheld Aart Alblas werd in 1944 door de Duitsers in Mauthausen vermoord, componist/dirigent Kors Monster overleed in 1978, tekenaar/beeldend kunstenaar Otto Dicke in 1984 en schrijver/dichter Kees Buddingh’ een jaar later.
Samen met Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet roept Berrevoets alle Dordtenaren op om op 11 mei gezamenlijk over dit bijzondere herdenkingsjaar te komen brainstormen.
Welke toeters en bellen halen we uit de kast om deze vier ‘Zonen van Dordrecht’ in 2018 op gepaste wijze te eren en te herdenken? Alvast een beetje ‘op de troepen vooruit’ lopend hoop ik persoonlijk dat de compositie ‘Stad in Beweging’ van Kors Monster (geschreven ter gelegenheid van de opening van het Stadskantoor in 1969) nog eens zal worden opgevoerd, dat een tekening van Otto Dicke, ergens in Dordt, op reuzenformaat op een blinde muur wordt geprojecteerd (of in canvas ergens wordt bevestigd), dat er een herdenkingsplaquette van Aart Alblas aan de buitenzijde van het Stadhuis komt te hangen en dat er in de binnenstad op een dag een (realistisch) beeld van Kees Buddingh’ zal staan.
Dát zijn slechts mijn persoonlijke fantasietjes. Ik zeg… kom op 11 mei (vanaf 20.00 uur) in het Stadhuis gewoon lekker meedenken.

Afbeelding: met de klok mee, Kees Buddingh’, Kors Monster, Aart Alblas en Otto Dicke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s