Waar Jack komt, komt vooral ehh… twijfel


lullabyjack2Misschien is het niet de allerbeste eigenschap voor een journalist, maar ik heb maar weinig op met complottheorieën en complotdenkers. Ik geloof niet in strategische motieven achter chemtrails (u weet wel, die witte strepen die vliegtuigen achterlaten) en hoewel ik toch zou zweren dat ik Elvis onlangs zag lopen tijdens de grote requiem-uitverkoop bij V&D, is de man volgens mij toch écht al 39 jaar morsdood als gevolg van een overdosis aan boterhammen met pindakaas, hamburgers en pillen. Verder geloof ik niet in boontjes, nootjes en gebedsgenezers die kanker wél kunnen genezen, is Pim Fortuyn gewoon door een halve zool vermoord en hebben de maanlandingen tussen 1969 en 1972 wel degelijk plaats gevonden.
Maar héél gek… bij mij begonnen er wél ineens allerlei alarmbellen te rinkelen toen ik las dat voormalig staatssecretaris Jack de Vries door Chemours naar voren is geschoven als de nieuwe woordvoerder van de afdeling ‘Niks aan de hand.’ De Vries kent u vooral als die ietwat gladde mannetjesmaker die destijds iets stoers moest kneden van de wat sullig ogende en charismaloze Jan Peter Balkenende en Chemours kent u als de afsplitsing van het omstreden DuPont. De Vries ging na zijn aftreden als staatssecretaris aan de slag als lobbyist voor de Joint Strike Fighter, u weet wel dat gevechtsvliegtuig dat met het uur duurder wordt en waarvan meer en meer blijkt dat het helemaal niet zo’n goed vliegtuig is. En dus werd mooiprater Jack door de overheid (nou ja, indirect via een lobbybedrijf) ingehuurd om, namens de overheid het woord te prediken dat stoppen met dit peperdure en tot mislukken gedoemde JSF-project duurder is dan ermee doorgaan, terwijl gerenommeerde ‘factcheckers’ daar helemáál niet zo van overtuigd zijn. De Vries, vleesgeworden mooiprater van al wat lelijk is, gáát zich bij Chemours volgens mij helemaal niet bezig houden met zoiets ordinairs als feiten en de waarheid. En toegegeven, misschien ben ik nu óók toegetreden tot het gilde der complotdenkers, want mijn onderbuikgevoel zegt me dat ‘twijfelzaaier’ Jack de Vries door Dupont-scapegoat Chemours is ingehuurd om de meubels te redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s