Alleen in Dordt…en nergens anders


MydordtHet is alweer een paar maanden geleden dat ‘we’ achter Rotterdam, een eervolle tweede plek boekten in de verkiezing Beste Binnenstad. Dat was mooi al kun je bij zo’n wedstrijdje natuurlijk altijd wel je vraagtekens zetten, omdat je zoiets als ‘beleving’ nu eenmaal niet kunt wegen. Toegegeven, feiten spelen óók een rol, want in een binnenstad die dag én nacht leeft, in een binnenstad met veel faciliteiten op het gebied van horeca en cultuur, in een binnenstad met een groot en gevarieerd winkelaanbod, in een binnenstad die er verzorgd uitziet en in een autoluwe binnenstad, waar de misdaad niet al te welig tiert, is het nu eenmaal prettig toeven. En tóch draait het vooral om gevoel. Zo ken ik een Emmenaar die dolgelukkig is Emmenaar te zijn, terwijl die stad toch écht te boek staat als de saaiste gemeente van Nederland. En toevallig ken ik ook een inwoner van het Venezolaanse Caracas. Deze geëmigreerde Dordtenaar wil daar nooit meer weg, terwijl ‘zijn’ zelfverkozen domicilie de onbetwiste moordhoofdstad van de hele planeet en omstreken is. Zelf voel ik me, al zo lang ik me kan herinneren, buitengewoon senang in Dordt, terwijl ik weet dat mijn woonplaats op velerlei gebieden nog veel te wensen overlaat. In New York kun je om half drie ’s nachts nog wel ergens een ijscoupe of een broodje Pastrami scoren, in Londen kun je als voetballiefhebber kiezen tussen Spurs, Arsenal, West Ham, Chelsea en nog een stuk of vijf profclubs en in Rio en Miami staat je terrasje altijd wel in het zonnetje met uitzicht op zee. Maar al die genoemde steden hebben één nadeel, namelijk dat ze niet Dordt zijn. Alleen in deze stad krijg je bij je lokale omroep een voice-over om de oortjes geslingerd van iemand die zó plat Limburgs praat dat zelfs Limburgers het niet verstaan, ga je niet vanwege het voetbal naar FC Dordrecht maar om in heerlijke harmonie te lijden, is een Vietnamese loempiaverkoper met voorsprong de populairste plaatsgenoot en bakt een visboer op de markt zijn kibbeling in gerecyclede motorolie. Kijk… en daarom hou ik nou zoveel van Dordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s