Steeds bewuster van ‘mijn’ vrijheid


freedomOfSpeechGisteren was het Bevrijdingsdag… een dag die ik, met het stijgen der jaren, steeds belangrijker ben gaan vinden. Ik ben me, gezien de actualiteit, meer dan ooit bewust van het feit dat ik mag opschrijven wat ik wil, zonder in angst te hoeven leven voor de gevolgen van mijn pennenvruchten. Ik portretteer, analyseer, plaag, amuseer, bespot en bekritiseer dat het een lieve lust is en dat levert me hooguit wat boze mailtjes en héél incidenteel ook wel eens een halve bedreiging op. Buiten dat heb ik mij nog nooit beperkt gevoeld in mijn werkzaamheden als columnist en dat beschouw ik als een groot voorrecht en zeker niet als iets vanzelfsprekends.
Ik realiseerde me gisteren ineens dat ik zo’n beetje de enige columnist ben in Nederland die de Turkse president nog geen geitenneuker heeft genoemd. Dat zal ik ook niet zo een, twee, drie doen, al is het alleen maar omdat ik de man in dat opzicht nog nooit op een heterdaadje heb kunnen betrappen. Daarbij komt dat ik me ook geen geit kan voorstellen die zich voor zoiets zou lenen. Hé wacht even… twee smakeloze grappen in twee zinnen aangaande een bevriend staatshoofd. Mag dat? Ja, dat mag volgens mij en als het niet mag dan zie ik de dagvaarding gaarne in mijn brievenbus belanden.
Erdogan mag dan géén geitenneuker zijn… ik vind hem wél een griezelig en kleinzielig dictatortje, alleen al vanwege het feit dat hij er een handje van heeft om journalisten die zich kritisch over zijn beleid uitlaten, achter tralies te zetten. Ik hoop dat Turken in Dordt en Drechtsteden zich nu niet beledigd voelen, want mijn mening over ‘hun’ president staat los van mijn visie op Turken en Turkije in het algemeen. Turkije is namelijk een prachtig land met een rijke cultuur en de ‘Nederturken’ die ik persoonlijk ken vind ik over het algemeen prettige, gastvrije, intelligente en humorvolle mensen. Dat ik dát er voor mijn gevoel nadrukkelijk bij moet vermelden is, ook al meen ik het van harte, eigenlijk triest genoeg.
Vrijheid vier ik namelijk graag met alle… en dus ook met Turkse Nederlanders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s