De vuile stad


afval-in-dordrecht-1024x631Het druppelt altijd wel in mijn mailbox, maar soms wil het er ook wel eens stortregenen. Dát overkwam me afgelopen weekend, naar aanleiding van mijn ‘vrijdagse’ column. Daarin constateerde ik dat de stad de laatste tijd opvallend vies is: naast de ondergrondse vuilcontainers staan steeds vaker vuilniszakken die daar worden neergezet door mensen die niet in het bezit zijn van een pasje, de glascontainers puilen uit, in het water drijft meer rotzooi dan ooit tevoren en door de straten waait veel zwerfvuil. Dát schreef ik vorige week en ik eindigde met een aantal vragen: is er wellicht tè veel bezuinigd op schoonmaken, is HVC nalatig, of zijn wij Dordtenaren met z’n allen wat al te gemakzuchtig geworden? ‘Die containers en glasbakken zitten te snel vol. Ze moeten dus óf vaker geleegd worden, óf er moeten er meer komen,’luidt de strekking van het overgrote deel van de bijna honderd mailtjes en Facebook-reacties die ik ontving. ‘Waarom is er trouwens een pasje nodig om je afval in de container te doen?’ schrijft Dordtenaar Peter Baldé. ‘Dat heeft toch geen enkel nut en werkt alleen vervuiling in de hand? Met mijn pasje lukt het mij regelmatig niet om de container in mijn buurt te openen. Zorg voor goed toegankelijke containers om afval gescheiden in te leveren. Kijk eens in Duitsland hoe ze het daar organiseren. Afschaffen die pas!’
‘Er zou een door de gemeente gecoördineerd actieplan moeten komen om de binnenstad eens een grote beurt te geven. Dit samen met HVC en goedwillende inwoners,’stelt Dordtenaar Nico de Mie voor. In de vele reacties wordt vooral kritiek geuit op HVC: vuilcontainers zouden te vaak stuk zijn, het aantal prullenbakken in de straat is te klein en zowel prullenbakken, containers als glasbakken worden te weinig geleegd. Veel briefschrijvers steken óók de hand in eigen boezem. ‘We mogen zelf ook wel eens wat minder slordig worden en zo nu en dan eens bukken om afval, ja óók van een ander, in een prullenbak te gooien.’
Benieuwd welke partij ‘de vuile stad, ’ gezien de massale respons, oppikt voor vragen in de raad.

Foto: Kees Rovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s