Herbeleven


dementieOm de zoveel maanden valt er bij mij een pakketje wijkkranten in de bus. Uitgeverij Tien Plus stuurt die me altijd trouw toe en ik spit ze dan, een ochtend lang, enthousiast door. In die bladen, ‘volgepend’ door soms behoorlijk getalenteerde vrijwilligers, kom je soms namelijk van die heerlijke pareltjes tegen over prachtige initiatieven in de wijken. Ik trof zo’n pareltje in De Galerij, de wijkkrant voor Crabbehof en Zuidhoven. Het betrof hier een interview van redacteur Marjan Stiegelis met Juriaan Vriend, manager bij verpleeghuis Crabbehoff. Vriend, die leiding geeft aan een afdeling waar ouderen met dementie in kleine groepjes met elkaar leven, heeft het initiatief genomen om een ontmoetingsplek voor Turkse ouderen op te richten. In een ruimte aan de Henri Polakstraat komen zij iedere maandagmiddag bijeen om met elkaar herinneringen op te halen aan hun gemeenschappelijke verleden. Meer dan 80 procent van de Turkse ouderen in deze stad is immers afkomstig uit de plaats Kayapinar en deze mensen, van wie een deel lijdt aan de een of andere vorm van dementie, leven helemaal op als ze samen hun jonge jaren in die specifieke regio van Turkije met elkaar ‘herbeleven.’ Uit eigen (familie-)ervaring weet ik dat ouderen die aan dementie lijden gebaat zijn bij het gezamenlijk ophalen van mooie herinneringen. Bijkomend voordeel is dat deze bijeenkomsten verlichting bieden voor de familieleden die de zorg van hun oudere familieleden op zich hebben genomen en tevens wordt een brug geslagen richting de professionals. In de Turkse gemeenschap, zo schrijft Stiegelis, is de drempel naar professionele hulp immers hoog, aangezien het daar de gewoonte is om je oude vader of moeder, ter verzorging in huis te halen. Dat lukt aanvankelijk meestal prima, maar kan op den duur problemen opleveren als die zorg, als gevolg van bijvoorbeeld alzheimer, té zwaar wordt. Het Turkse ouderenproject, grotendeels gerund door enthousiaste vrijwilligers, is succesvol en mag wat mij betreft nu al genomineerd worden voor de jaarlijkse Dordtse vrijwilligersprijs.
Voor wie nu de wenkbrauwen fronst: soortgelijke projecten voor Nederlandse, destijds naar Australië geëmigreerde, ouderen (met veel stroopwafels, appelmoes en Hollandse kaas) werken ‘down under’ als een tierelier.

Advertenties