Streekomroep


local-newsZijn lokale omroepen passé en streekomroepen de toekomst? Vanavond wordt daar, tijdens een mini-symposium in de Leonardozaal van het Da Vincicollege over geïnformeerd en wellicht ook gediscussieerd. Ik neem alvast een voorschotje op die avond, waarvan de uitkomst, volgens mij al vast staat.
Die kán namelijk geen andere zijn dan deze: een streekomroep voor de Drechtsteden (of voor héél Zuid-Holland Zuid voor mijn part) is de enige weg die nog bewandeld kan worden om niet aan goedbedoelde, maar structureel ondermaatse huisvlijt ten onder te gaan. Zoals het systeem nú functioneert, met elke gemeente zijn of haar ‘eigen’ omroepje is hopeloos achterhaald en heeft nog hooguit een functie als tijdverdrijf voor hobbyisten. Dat mág natuurlijk best, als bezigheidstherapie de gemeentelijke insteek is, maar volgens mij hebben lokale omroepen toch écht de hoofdtaak om hun omgeving van journalistiek relevante informatie te voorzien. Dat lukt maar mondjesmaat, zeg ik met respect voor al die niet of nauwelijks betaalde medewerkers van wie ik weet dat het gros daarvan met veel passie en inzet al sinds jaar en dag bezig is om er het beste van te maken. Maar zelfs ‘het beste’ van goedwillende hobbyisten is, in deze tijd van moordende concurrentie op radio, televisie en internet, simpelweg onvoldoende en soms zelfs lachwekkend. In de wereld van de lokale omroepen is het (uitzonderingen daargelaten) altijd 1974 gebleven: op tv zwaait tante Hanny vrolijk naar de kindjes en laat Han Rensenbrink zijn marmotje zien, op de radio imiteren wannabe dj’s een zwak carbonaftreksel van Q-music of 538 en op internet komt de stagiaire niet veel verder dan het overtikken van door voorlichters uitgewerkte gemeenteberichten. Gevolg: eigenlijk kijkt en luistert er bijna niemand meer, behalve de moeder van de presentator. De Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) wil van de huidige circa 275 lokale omroepen terug naar 62 grotere streekomroepen. Het ei van Columbus? Dat nou ook weer niet, maar het lijkt me wel de enige weg om enerzijds de drempel naar egotrippende zelfbevlekkers ietwat te verhogen en om anderzijds met een écht schone lei, dus zonder al die ‘bagage’ uit het verleden, opnieuw te kunnen beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s