Handboek


nee,,Elke dag verse ingrediënten, speciaal geselecteerd en dagelijks aan huis bezorgd voor een heerlijke en gevarieerde maaltijd. Dát lijkt me nou wel wat voor u.’’
Een al te enthousiste jongeman stapt brutaal mijn luchtbel binnen. ,,Ként u ons concept?’’ Ik zeg op vriendelijke toon dat ik geen interesse heb. Dat antwoord staat kennelijk vooraan in het handboek, want de tegenvraag volgt al binnen een kwart seconde. ,,Waarom heeft u geen interesse?’’ Ik heb geen zin in een discussie midden op de Sarisgang, maar leg de studentikoze colporteur toch geduldig uit dat ik ‘die verse ingrediënten voor mijn heerlijke en gevarieerde maaltijden’ als binnenstadsbewoner bijna volcontinu op loopafstand ter beschikking heb. Met dát argument neemt hij geen genoegen. ,,Ja, maar u bespaart er een hoop tijd mee.’’ Ik antwoord dat ik de keuze heb uit drie supermarkten binnen 250 meter van mijn voordeur. ,,Da’s twee minuten lopen, dus om nou te zeggen dat ik daar tijd mee bespaar….’’
Ik groet en loop door. De jongen loopt brutaal met me mee. ,,U hoeft dan niet meer na te denken over wát u gaat eten,’’ probeert hij nog. Hij heeft het handboek kennelijk goed uit zijn hoofd geleerd. Ik word nu korzelig. ,,Luister vriend, ik hou van wandelen náár de supermarkt , ik hou van winkelen IN de supermarkt, ik denk graag na over wát ik ga eten, ik ben dol op koken en ik hoef ook geen tijd te besparen. Laat me met rust… ga van m’n planeet.’’
De jongen geeft niet op: ,,Ik zie dat u een standvastig mens bent en daarom mag ik u een supervoordelig aanbod doen dat ik vandaag nog aan helemaal niemand anders gedaan heb.’’
Ik tik driftig op mijn horloge en zeg. ,,Ja hèhè, dat lijkt me nogal wiedes… het is nét negen uur ’s ochtends.’’
De student zucht nu diep en valt stil. ,,Die staat zeker niet in het handboek?’’ grap ik cynisch.
Dán schiet hij in de lach en ik ook. Het ongedwongen gesprek daarna, over zijn studie, zijn toekomstambities en vakantieplannen verliep een stuk aangenamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s