Visser


Visser's

Nee, het was géén zaterdag als andere zaterdagen omdat er een ‘goodbye forever’ in de lucht hing. However…‘bottom line’ is en blijft dat het definitieve einde allerminst een zekerheid is. Waarom, zo hoor ik u denken, drie Engelse termen in de eerste twee zinnen deze column? Dat zal ik u uitleggen. Visser’s Poffertjessalon, Dordts aller-bruinste bruine kroeg (door de clientèle simpel aangeduid als ‘Visser’) ervaar ik al sinds jaar en dag als Britser dan welke Britse pub dan ook. Nee, niet omdat het café dat ooit pretendeerde – veel Hollandser kan een kroeg er eigenlijk niet uitzien – maar vanwege één, ó zo belangrijke overeenkomst: nét als een Britse Pub was Visser door de jaren heen namelijk ‘the one and only’ huiskamer van ‘innercity’ Dordt.
We – vaste klanten van misschien wel vier generaties – kwamen zaterdag massaal naar de Groenmarkt nummer 9 om afscheid te nemen en eigenlijk doen we dat al heel wat zomers lang, aangezien Visser in de zomermaanden altijd wel een week of wat dicht gaat. Maar dit keer was het tóch anders omdat de onzekerheid over die zo vurig gewenste doorstart groot is. Dat zal helaas zonder eigenaar Jaap en bar-icoon Nico zijn, want zij tobben al een tijdje met hun gezondheid. De enige overgebleven ‘pilaar’ Juliette werkte zich maanden achtereen, ‘with al little help from her friends’ uit de naad om de zaak overeind te houden. Dat deed ze overigens fantastisch en eerlijk gezegd beschouw ik die laatste maanden, ondanks, of misschien juist wel dankzij dat naderende einde, als hele warme maanden. Je gaat iets immers pas écht voelen als de vanzelfsprekendheid er vanaf is. Ik kwam er al als middelbare scholier, leerde er menig levenslesje, heb er gelachen en gerouwd, zag er mijn generatiegenoten ouder worden (een betere spiegel bestaat niet) en zag er hún kinderen en de mijne van poffertjes genieten en later, van achter hun biertje of wijntje, die zalige arrogantie van jeugdige overmoed uitstralen. Noem het ‘wishfull thinking, maar ik blijf geloven dat het op een mooie dag gewoon weer ‘business as usual’ zal zijn in Visser’s Poffertjessalon.
Cheers.

Afbeelding: RTV Dordrecht/Fokko van der Straaten

Hieronder de reportage van RTV Dordrecht:

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s