Ego


cropped-cropped-image3

Oppositie voeren is een vak dat sommige oppositiepartijen in stad en regio maar matig beheersen. Veel plaatselijke politici verwarren oppositie voeren namelijk met héél hard brullen dat ze het ergens niet mee eens zijn en dat vervolgens met hoofdletters rondbazuinen in mallotige mailtjes. Dit met als doel om, via de weg van de media, tóch nog een beetje hun zin te krijgen. In Dordt maakten we in 2011 kennis met Nancy Elias en Diane Kensenhuis, die uit Beter voor Dordt stapten. ‘Er wordt niet naar ons geluisterd,’ roeptoeterden de dames, die zich vervolgens, als afgesplitste fractie (WEK) een brevet van onvermogen opspelden door zich alleen nog maar heel kinderlijk af te zetten tegen de partij waaruit ze wegliepen. Ze waren als ‘WEK’ers’ ineens tegen zo’n beetje alles waar ze als ‘BVD’ers’ aanvankelijk nog voor waren en dat werd op den duur behoorlijk gênant. Met politiek had het eigenlijk niks meer te maken. In Papendrecht kom je momenteel vergelijkbare situaties tegen. Ruud Lammers (Onafhankelijk Papendrecht) voert eigenlijk geen oppositie, want dat doe je op inhoud, met feiten en argumenten. Nee, Lammers vecht vooral een soort éénmans-guerrilla-oorlogje uit. Als een wethouder of iemand met een coalitiekleurtje ‘Aááá’ roept, dan roept Lammers automatisch en nog véél harder ‘Bééé.’ Daar kun je gewoon op wachten. Gevolg: de man wordt niet meer serieus genomen en de rest van de raad moet ineens even een plasje doen als hij het woord voert. Ook het Papendrechtse raadslid Arno Janssen (PAB) zit wat dat betreft in de gevarenzone. Ook hij is bezig zich te nestelen in de loopgraaf van ‘ongehoorde verongelijkten met een overdosis bewijsdrang’ en verliest daardoor zienderogen aan geloofwaardigheid als gemeenteraadslid. En wat doe je als niemand je meer écht serieus neemt? Dán begin je een weblog om tóch je achteraf-gelijkjes te halen. Dat mág natuurlijk, maar je schiet dan wél je doel als raadslid voorbij. Dat doel is namelijk om (ja óók vanuit de oppositiebankjes) op basis van visie, argumenten en kennisdeling, bepaalde zaken bewerkstelligd te krijgen. Nu dienen Lammers en Janssen niet de gemeenschap, maar louter en hun eigen ego.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s