Hete brij


vlag turks‘Je wilt graag zelf bepalen hoe ver een vriendschap gaat, het is weer tijd om te bepalen waar het allemaal om gaat.’ Dit liedje dat Bram en Freek (Neerlands Hoop) ooit schreven aan de vooravond van het WK voetbal in 1978 spookt al dagen door mijn hoofd. In mijn column van vorige week dinsdag schreef ik het volgende: Met de mogelijke invoering van de doodstraf op de achtergrond zou het de ‘Turkse’ raadsleden in Dordt en Drechtstreek sieren als zij zich, ‘zonder last of ruggespraak’ durven uit te spreken tegen Erdogan’s, op angst gefundeerde, schijndemocratie. Die stelling zette (mede) aan tot een discussie onder lokale politici, die zich vanwege het zomerreces, grotendeels ‘op’ de sociale media afspeelde. Dat leidde weer tot een artikel in deze krant (gisteren) waarin onder andere het voormalige VVD-raadslid John van der Net werd opgevoerd. Ook hij vindt dat de Turken in de Dordtse gemeenteraad nu kleur moeten bekennen.. ,,Wordt het niet eens tijd dat ze zeggen wie zij steunen in Turkije en of ze achter het beleid van Erdogan staan? Het gaat om loyaliteit. In hoeverre staan deze raadsleden achter de democratie die we in Dordrecht nastreven?” vraagt Van der Net zich af. Ik ben het op een heleboel onderwerpen vaak heerlijk met deze ‘VVD-rechtsbuiten’ oneens, maar niet op dit punt. De man stelt namelijk dezelfde vraag die Bram en Freek 38 jaar geleden al stelden en ik heb nog nergens een helder antwoord kunnen terugvinden. Beter voor Dordt en PvdA draaien, gehuld in hittebestendige kookhandschoentjes, angstvallig om de hete brij heen. Beide partijen hebben er immers ooit bewust voor gekozen om mensen met een Turkse achtergrond op hun lijst te zetten. Daar is op zich niks mis mee, ware het niet dat het deze partijen destijds, laten we er geen doekjes om winden, niet zozeer te doen was om de kwalitatieve inbreng van deze mensen maar om iets anders… namelijk het binnenslepen van stemmen vanuit het Turkse deel van de samenleving. Nu het er écht op aankomt verwacht ik (net als Van der Net), van álle, dus óók van onze ‘Turkse’ volksvertegenwoordigers een heldere stellingname.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s