Biesboschwiet


animated-hemp-marijuana-gif-9Maar liefst duizend hennepplanten trof Staatsbosbeheer vorige week woensdag aan, achter De Viersprong in de Dordtse Biesbosch. Een dag later werden aan de Brabantse kant nog eens bijna 1500 hennepplanten gevonden. Handelswaarde: ruim een miljoen euro.
Zijn wietplantages in de Biesbosch een nieuw fenomeen? Nee hoor. Al in mijn jeugd kende ik mensen die daar wiet kweekten… kleinschalig, want puur voor eigen gebruik en bij overschot keurig verdeeld onder vrienden en bekenden. Zelf wietplantjes opkweken had destijds vooral met ideologie en rebellie te maken en zelden met winstbejag. Vandaag de dag verdienen hele foute mannetjes héél veel euro’s aan professionele plantages waarvan er vast nóg wel een paar, diep verscholen in de Biesbosch, liggen.
Ik vraag me af: zou er geen toekomst zitten in legale Biesbosch-wietteelt? In onze regio werd vroeger volop hennep verbouwd… toegegeven, niet om op te roken, maar vooral om touw te maken voor de scheepsindustrie. Dat gebeurde vooral in de Alblasserwaard, maar ook in de Biesbosch zal vroeger ongetwijfeld best wat hennep ‘gestaan’ hebben. Overigens lag er aan de overkant van de Kop van ’t Land ooit een poldertje dat Happen Hennip heette, maar da’s vast toeval. Een deel van de nieuwe Dordtse Biesbosch gaat trouwens Noorderdiepzone heten. Ik zeg: dán ook meteen maar een Noorderwietzone? Waarom zouden we het product hennep, dat in de Biesbosch kennelijk zo lekker floreeert, niet serieus kunnen gaan ‘vermarketen?’Dan zijn we meteen van het probleem af dat coffeeshops die hun genotsknotsjes legaal (nou ja, ‘gedoogd,’) mogen verkopen, hun koopwaar aan de achterdeur nog altijd illegaal moeten inkopen. Als overheid kun je dan meteen ook het THC-gehalte in die pretsigaretten binnen de perken houden en gaan criminelen er niet met de winst vandoor. Verder is het ook duurzaam: minder CO2-uitstoot bij vervoer (uit verre oorden) en ook minder energieverbruik, want geen lampen en ventilatiesystemen meer op zoldertjes, maar gewoon in de vrije natuur onder het Biesboschzonnetje. Prettig ook voor het imago van de stad… hoe dichter bij Dordt, hoe relaxter het wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s