Tjilp


bird_cycle_by_crazy_artist-d38rn7lVijf vogelaars struinen momenteel de complete Biesbosch af met als doel om daar alles wat vliegt, fladdert, fluit en tjilpt in kaart te brengen. Nog niet eens zo héél lang geleden zou ik zo’n berichtje in mijn krant half genegeerd hebben, maar nu kijk ik uit naar het eindresultaat. En nee, het is nou ook weer niet dat ik een heuse ornitholoog aan het worden ben, maar ik beken dat ik mezelf met het vorderen der jaren al meermalen betrapt heb op een vreemd soort opgewondenheid bij het waarnemen van vogels die ik, toen ik nog oogkleppen droeg en dus zelf nog een soort blinde vink was, nooit eerder ‘in levenden lijve’ gezien had. Die verslaving, want dáár begint het zo langzamerhand op te lijken, is zeven jaar geleden ontstaan in het zuidelijk deel van Schotland, waar we, in The Borders, het buitenhuisje mochten huren van de directeur (een vriend van een vriendin) van de Nationale Natuurbescherming. Ik ‘viel’ destijds als een blok voor die prachtige cottage op een uurtje rijden van Edinburgh en niet eens zozeer voor de natuur daaromheen, maar dat veranderde snel. Eenmaal aangekomen in dat immense woud bleek namelijk dat de televisie het niet deed, dat er geen wifi was en dat onze mobiele telefoontjes er nauwelijks  bereik hadden. Dat leek een straf maar bleek een zegen. Onze smartphones en tablets bleven in de koffer en onze nieuwe televisie werd het keukenraam van drie bij twee meter. Bij de ochtendkoffie zaten we daar, ‘gewapend’ met de in het huis aanwezige verrekijkers en vogelboekjes (prettige service van de eigenaar), te genieten van onze privé-soap met in de hoofdrol een bonte stoet aan grote en kleine gevleugelde vrienden. Op het raamkozijn had de eigenaar wat instructies neergelegd om de diverse voerplekken in die tuin ’s avonds, voor het slapen gaan, te vullen en elke ochtend (we stonden steeds vroeger op) konden we weer een paar ‘niet eerder ontdekte’ vogels van ons lijstje afstrepen.
Het boek is, vanaf 2018, te verkrijgen bij de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch… zo’n beetje tegen Vaderdag, hoop ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s