Mazzel


mazzeltjeEn ik was het niet eens van plan… nóg een column schrijven over dat gefrustreerde mannetje uit Sliedrecht, dat als kind in die ton met bewijsdrang gevallen is. Ik schreef namelijk al eerder over Mark Jongeneel, die vanuit de dakkapel van zijn jongenskamertje zo stoer durft te brullen dat de Sliedrechtse politiek niet naar de burgers luistert. Want, zo beweert hij, als ze dat wél deden zou er hier geen asielzoeker binnen komen. Mark is tégen de opvang van Syrische vluchtelingen en om die reden dus tegen een eventueel asielzoekerscentrum in het baggerdorp. Dat mag hij natuurlijk best… tegen zijn, maar het wordt een beetje eng als de tegenargumenten die deze drammerige dreumes aandraagt louter gebaseerd zijn op zijn persoonlijke angstjes en vooroordelen aangaande alles wat uit Noord-Afrika of het Midden-Oosten komt. En op basis van zijn uiterst benauwde wereldbeeld gaat de kleine Mark nu een politiek partijtje oprichten. ,,Die wordt niet geleid door ideologie, want we maken per probleem een afweging,’’ aldus deze kleine xenofoob. Ja hoor… tuurlijk Mark. Het probleem is echter dat jij maar één probleem hébt, namelijk jouw persoonlijke angst voor en misvattingen over mensen uit andere windstreken. En verder heb jij wel degelijk een ideologie… namelijk: ‘Houd Sliedrecht van vreemde smetten vrij.’
Maar goed… ik was dus eigenlijk niet van plan was om nóg een column aan dit mannetje te wijden… totdat ik die reportage (een herhaling van het programma De Reünie) op televisie zag waarin fotograag Eddy van Wessel het in Jordanië gelegen vluchtelingenkamp Zaatari bezoekt. Daar, op nog geen tien kilometer van hun, door een bloederige burgeroorlog verscheurde vaderland, dromen meer dan 115.000 Syrische vluchtelingen al jaren van een vredige toekomst elders op de planeet. In landen en plaatsjes waar ze nog nooit van gehoord hebben… ja wie weet zelfs wel in Sliedrecht… kunnen ze hun kinderen misschien een toekomst zonder oorlogsgeweld bieden. De slotwoorden van fotograaf Eddy maakten indruk op me: ,,Wij Nederlanders hebben gewoon mazzel dat we op het juiste plekje van de wereld geboren zijn.’’
Misschien leuk voor op een tegeltje in Mark’s jongenskamertje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s