Taxi


taxi-3Tja, taxi’s. Er komen er steeds meer bij in deze stad en dat lijkt me op zich niet eens heel onlogisch. Met alle respect voor de betere taxichauffeurs in Dordrecht (geloof me… ik vind het écht een vak en Dordt telt een paar uitstekende taxibedrijven) is het voor veel mensen zonder werk een relatief laagdrempelige manier om ‘een carrière’ te beginnen. Hoewel… echt véél zullen nieuwkomers in het huidige tijdsgewricht nou ook weer niet kunnen verdienen, aangezien de spoeling door die toename inmiddels behoorlijk dun geworden is.
,,Er komen steeds meer nieuwkomers bij en die sluiten tegenwoordig allemaal aan in die steeds langer wordende rij op het Centraal Station. Die rij is steeds vaker gevuld met types die de stad en de regio nauwelijks kennen. Ze zijn dus vaak volledig afhankelijk van een routeplanner. Daar is op zich niks mis mee, maar ze spreken verder ook geen woord Nederlands, dus er ontstaan snel misverstanden, om over het gebrek aan hoffelijkheid nog maar te zwijgen.’’ Dat vertelde me gisteren een veteraan-taxichauffeur (,,Ik rij al 30 jaar’’) die liever anoniem blijft, naar eigen zeggen ‘uit angst dat ik op een goeie dag een keertje klemgereden word.’ Of hij overdrijft kan ik moeilijk inschatten, maar dat er in de Dordtse taxiwereld een overduidelijke tweedeling ontstaan is, is mij inmiddels door meerdere Dordtse chauffeurs bevestigd. ,,Die gasten scheuren ’s avonds met vliegende vaart over de Voorstraat, terwijl wij toch écht geleerd hebben dat je daar stapvoets moet rijden. Het zal vast wel racistisch overkomen, maar wij noemen die cowboys die ons vak te grabbel gooien Talibanrijders.’’
Om de minder gekwalificeerde chauffeurs van het station te weren voert de gemeente nu speciale taxivignetten in. Alleen chauffeurs in het bezit van zo’n ding (eigenlijk gewoon een transponder om de pollers te laten zakken) mogen straks nog op het station staan en in het autovrije deel van de binnenstad rijden. Zo’n vignet is makkelijk te krijgen en kost nog geen 16 euro per jaar. Het lijkt me verstandig als aan zo’n aanvraag ook meteen een kwaliteitsonderzoek wordt gekoppeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s