Tamboer


Ab-TamboerHij was de strakste drummer van Nederland en tevens de drummer met de allermooiste achternaam voor een slagwerker. Ab Tamboer, meestal Appie genoemd, overleed vorige week in een Haags ziekenhuis. In de ‘in memoriams’ die ik in de media tegenkwam, las ik nergens dat deze voormalige ‘motor’ van Earth & Fire, Het Goede Doel en Kayak lange tijd in Dordt woonde. Als beginnend verslaggever interviewde ik hem, halverwege de jaren tachtig, over zijn keuze voor Dordt als domicilie. Ik herinner me een rommelige bovenwoning aan de Groenmarkt en een muzikant die, nog net niet gebroken was, maar wel ernstig teleurgesteld in de muziekwereld. Tamboer was zojuist uit Het Goede Doel, gestapt… of was het ‘getrapt?’ Nee, dáár wilde hij het niet over hebben, wél over zijn ‘nieuwe liefde’ Dordt, waar hij, behoudens wat half mislukte flirts met een paar Dordtse bandjes, nauwelijks deel uitmaakte van de lokale muziekscène. ,,Ik vind dit gewoon een lekkere stad om in te wonen. Die ouwe straten, die ouwe panden geven me een gevoel van geborgenheid .’’ Tamboer was in die periode, naar eigen zeggen ‘moe van bandjes’ en vooral bezig met studioprojecten. ,,Ik ben nu bezig met een project van de gebroeders Bolland… iets mafs met een Oostenrijkse zanger, maar méér mag ik daar niet over vertellen.’’ Die zanger heette Falco en het nummer waarop Tamboer als sessiedrummer fungeerde werd een wereldhit. ‘Rock me Amadeus’ deed de kassa bij de Bolland-broers stevig rinkelen, maar Tamboer verdiende er hooguit een paar honderd piek aan. ,,Dát is nu eenmaal het lot van een studiomuzikant en eigenlijk bevalt me dat best… gewoon overdag werken, niet meer voortdurend ‘on the road’ zijn en ’s avonds lekker op tijd naar huis, naar Dordt. Daar was ik gewoon even aan toe.’’
Weet je trouwens van wie ik voor het eerst in mijn leven van Dordrecht hoorde? Dat was in 1981, van Herman Brood. In die stad, zo vertelde hij me, heb ik ooit mijn eerste pilsje gedronken.’ Het armgebaar (rechterduim op linkeronderarm) dat Tamboer daarbij maakte leerde me dat ‘pilsje’ het understatement van de eeuw was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s