Kalasjnikov


kidEen verbod op het gebruik van kalasjnikovs door kleuters is voorlopig van de baan. Het is vooralsnog immers niet aangetoond dat zij hiermee daadwerkelijk ongelukken veroorzaken. Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Het verlenen van wapenvergunningen aan 3- en 4-jarigen is tot op heden op correcte wijze verlopen en de kleuters in het bezit van een dergelijk vuurwapen hebben zich vooralsnog keurig gedragen. Alvorens de staatssecretaris een verbod overweegt moet eerst onomstotelijk kunnen worden vastgesteld dat het gebruik van volautomatische wapens door kleuters een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dáár wordt momenteel onderzoek naar gedaan.
Voordat u denkt dat ik, voorafgaand aan het schrijven van deze column, een fles jonge Rutte genuttigd hebt, haast ik u te melden dat ik broodnuchter ben en dat bovenstaande woorden slechts ten dele door mij verzonnen zijn. U las mijn persoonlijke ‘vertaling’ van een brief die staatssecretaris Dijksma (infrastructuur en Milieu) onlangs liet uitgaan. Ik heb alleen het woordje Chemours veranderd in kleuters en het woordje GenX in kalasjnikov. Waarom? Omdat ik het onbegrijpelijk vind dat Chemours in Dordrecht voorlopig GenX mag blijven gebruiken, omdat deze stof, en ik citeer ‘volgens de huidige wetenschappelijk kennis niet geregistreerd staat als kankerverwekkend.’ De staatssecretaris meldt verder dat de vergunningsverlening door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in deze kwestie, en ik citeer nogmaals, ‘op correcte wijze verlopen is’ en dat Chemours zich tot nu toe houdt aan de strenge uitstootnormen. En toen brak dus mijn klomp (nou ja, eerlijk gezegd mijn croc, want die dingen draag ik nog altijd in en rond het huis) omdat de brief van de staatssecretaris, volgens mijn boerenverstand, een ernstig gevalletje van ‘omgekeerde wereld’ is. Als nou twee vooraanstaande Nederlandse toxicologen op nadrukkelijke toon kenbaar maken dat GenX minstens zo gevaarlijk is als het voorheen gebruikte (en kankerverwekkende) PFOA en als ook diverse Amerikaanse onderzoeken dat al overduidelijk hebben aangetoond, dan zit er volgens mij maar één ding op: voorlopig stopzetten die productie. Als uw zoontje van 4 in de box met een kalasjnikov zit te spelen wacht u toch óók niet eerst ‘het onderzoek’ af?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s