Kerkbuurt


deaf‘Politiek draait om vertrouwen, maar dat vertrouwen is weg.’ In een indrukwekkende monoloog legde de 85-jarige oud D66-voorman Jan Terlouw, afgelopen woensdagavond in De Wereld Draait Door, de vinger precies op de zere plek. Als beroepsvolger van de lokale en regionale politiek zie ik het zelf ook gebeuren: het wederzijdse vertrouwen, tussen burger en kiezer, is al jaren slinkende en slaat zo nu en dan zelfs om in wantrouwen. Het is volgens mij vooral de arrogantie van de macht, die dat kiezersvertrouwen zo sterk doet afnemen. De kiezer geeft ‘bestuurderen’ een mandaat om naar eer en geweten een jaartje of wat te gaan besturen… zó zit het systeem in elkaar, maar dat systeem kan alléén maar functioneren als die gekozen bestuurders dan ook voortdurend en oprecht voeling blijven houden met hun achterban. En juist dáár gaat het de laatste tijd zo vaak mis: een al te langdurig verblijf op pluche schept bij sommige politici (lokaal of landelijk) kennelijk een, laten we zeggen, wat wereldvreemd wereldbeeld. In Sliedrecht zie ik dat momenteel gebeuren in dat malle treurspel rondom de Kerkbuurt. Dáár wil het college van b&w autoverkeer op een deel van die winkelpromenade gaan toelaten, terwijl omwonenden en nota ben zélfs de daar gevestigde winkeliers, hier overduidelijk sterk op tegen zijn. Die geluiden zou ik, als gekozen bestuurder, toch écht wat serieuzer nemen, want dat laatste… winkeliers die tegen de komst van auto’s zijn… wil écht wel wat zeggen. Da’s gevoelsmatig net zoiets als kappers die tegen haar en slagers die tegen ham zijn. Als zelfs (meestal nogal ‘autovriendelijke’) ondernemers, het niet zo’n goed idee vinden, zou ik me als lokaal gekozene toch écht even achter de oortjes krabben.
De Sliedrechtse gemeenteraad hakt op 13 december de knoop door. Dat geeft die raadsleden, die van plan waren om vóór dit plan te stemmen, nog 12 dagen de tijd om drie dingen te doen: ten eerste: de gehoorapparaten van nieuwe batterijen voorzien, ten tweede: de toespraak van Jan Terlouw terugluisteren en ten derde: betere plannen bedenken om die eens zo gezellige Kerkbuurt weer nieuw leven in te blazen.

Eén reactie

  1. Een warm pleidooi voor goed luisteren en tot besluitvorming komen ‘van onderop naar boven’ dus niet over de hoofden van de inwoners heen. De particratie ( vanuit een centralistische positie macht uitoefenen ) van en door landelijke politieke partijen staat haaks op wat inwoners lokaal en regionaal verwachten en is er volgens mij de oorzaak van dat het vertrouwen in de politiek weggeslibt is. Lokaal komt het erop aan dat de politiek werkt aan de terugkomst van het vertrouwen, door aansluiting te zoeken bij wat de inwoners bezig houdt, en landelijk dienen de basisvoorwaarden en het vertrouwen in de politiek als besluitvormend orgaan van de staat te worden hersteld: fix the basics (Vrijzinnige Partij).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s