Pashokje


hautainHet was zeker niet dat ik hem z’n succes misgunde maar, nu ik er op terug kijk, stak de vileine wijze waarop Govert-Jan daar vaak mee pronkte, soms best wel een beetje. Toonde ik hem, vers van school, trots mijn eerste autootje (nou, eigenlijk de tweede, want ik begon met een Lelijke Eend die op eigen kracht de Brienenoordbrug niet eens over kwam), dan lachte hij schamper om mijn poepkleurige Lada. ,,Handig, die achterruitverwarming, krijg je geen kouwe klauwen bij het aanduwen.’’ En dat terwijl ik me eerder nog zo complimenteus had uitgelaten over zijn fonkelnieuwe Audi. Govert-Jan uit Zuidhoven, al op jonge leeftijd manager bij een bank, was ‘een geslaagd man’ en straalde dat ook graag uit, zij het helaas soms op ietwat denigrerende toon. Ging ik een weekje naar Terschelling, dan ging hij daar altijd ‘overheen’ met Bonaire of Curaçao (,,Ik zoek zonzekerheid.’’) en het wijntje dat ik hem ooit bij mij thuis voorschotelde was ‘best weg te slurpen, maar eigenlijk bocht vergeleken met wat hij, via een vriendje van een vriendje, rechtstreeks van een exclusief wijnboertje ergens in de Médoc’ betrok. En ik… tja ik was niet jaloers, simpelweg omdat ik zo niet in elkaar steek. Geheel in de geest van Ramses en mijn pa zaliger, kan ik nét zo genieten van schamel als van ‘sjiek.’ Echt vrienden werden we dan ook nooit omdat Govert-Jan onze band vooral als een wedstrijd benaderde. De relatie verwaterde in sneltreinvaart en achteraf vermoed ik dat mijn gebrek aan jaloezie hem misschien wel meer dwars zat dan ik destijds kon bevroeden. En nu, twee decennia, na onze laatste ontmoeting, kom ik hem tegen bij C&A, waar hij moederziel alleen een kerstcolbertje staat te passen. En geloof me, ik was het écht niet van plan, maar dát voorzetje moest ik gewoon inkoppen. ,,Hé Jan jij hier? Op deze plek wilde je vroeger toch niet dood gevonden worden?’’ Nooit eerder heb ik een gordijntje zo hard horen dicht trekken.
We zouden er samen om gelachen kunnen hebben, ware het niet dat Govert-Jan, naar mijn weten, nog altijd in dat pashokje zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s