Beweging


dordt-graphic2Als binnenstadsbewoner mag ik me wel eens storen aan bouw- en breekgeluiden, zeker als ze vlakbij mijn voordeur plaats vinden. Toch heb ik nog altijd een positief gevoel als er ‘om de hoek’  weer eens iets gebouwd, opgeknapt, hersteld of gerenoveerd wordt. In mijn eigen buurtje, op het snijvlak van centrum en schil, zag ik de afgelopen jaren ongelooflijk veel veranderen: er kwam een woontoren op het Statenplein (hij is vast prachtig van binnen), ik zag het Dordrechts Museum, qua inhoud en formaat, naar de eredivisie promoveren, er kwam een bioscoop op de plek waar ooit het meest sfeervolle Sinterklaashuis gevestigd was, de Kloostertuin ging op de schop, het winkelcentrum Drievriendenhof werd ‘Primark-fähig,’ de ouwe school Vest, die van ellende bijna uit elkaar viel, werd geheel en al in ouwe luister hersteld en fungeert nu als een thuis voor dementerende ouderen, op vrijgekomen stukjes grond (na de sloop van een gemeentelijke veegpost op de Vest) verrezen leuke nieuwe huizen, op de hoek tegenover het Vrieseplein, waar ooit een garagebedrijf en wat om sloop schreeuwende krotten stonden, verrezen fraaie appartementen en het plein zelf onderging onlangs een charmante face-lift. Ook zag ik Dirk en Mediamarkt arriveren en werd de benedenverdieping van het postkantoor smaakvol ‘omgetoverd’ tot tophorecatent (Post dus). En nu verheug ik me op dat hotel, dat helaas nog een jaartje of twee op zich laat wachten en op een Spuiboulevard die zich ooit hopelijk met recht weer ‘boulevard’ mag noemen.
Waarom dit nu allemaal op een rijtje gezet? Ik zal het u uitleggen: als journalist, als dagelijks columnist bij deze krant, heb ik het héél vaak over dingen die niet goed gaan. Dat is ook de taak (de vinger op de zere plek leggen) die ik, toen ik hier zeven jaar geleden mee begon, van mijn hoofdredacteur had meegekregen. Maar om de balans… ja, ook in mijn hoofd… te bewaken, had ik me destijds wél voorgenomen om het goede niet uit het oog te verliezen. Ik woon in een stad die in beweging is en bewegen, zo vertelt de dokter me regelmatig, is altijd goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s