Licht


oxford

Dordrecht moet voortaan een jaarlijks feestje bouwen als de kerstverlichting in de binnenstad ontstoken wordt. Dat idee opperde het PvdA-gemeenteraadslid Jacqueline van den Bergh afgelopen week en eerlijk gezegd spreekt dat idee me wel aan. We kunnen er hier, in navolging van héél veel steden in de wereld, best wel een speciaal ‘momentje’ van maken. In Londen bijvoorbeeld trekken duizenden Londenaren en toeristen elk jaar weer massaal naar de openingsavond van de ‘Oxford Street Christmas Lights’ en ook in de Britse kustplaats Blackpool is het jaarlijkse ontsteken van de kerstverlichting altijd een enorme happening. Deze zogeheten ‘Blackpool Illuminations’ worden traditioneel ontstoken door beroemde popsterren of acteurs. Dit jaar viel die eer te beurt aan de 79-jarige actrice Barbara Windsor, bekend van de serie Eastenders. Ook in veel Belgische en Spaanse dorpen en steden, alsmede op Curaçao is het jaarlijkse ontsteken van de kerstverlichting inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie. Kortom, het lijkt me wel wat om zoiets ook bij ons, bijvoorbeeld op het Schefferplein, te gaan doen. Misschien is daar zelfs een of ander goed doel aan te verbinden en kunnen we de lampjes laten aansteken door een bekende plaatsgenoot of door de, jaarlijks door de lezers van deze krant uitgeroepen Dordtenaar van het Jaar. Ach, ik roep maar wat… als het maar gezellig wordt. Dit soort momentjes brengt mensen nu eenmaal dichter bij elkaar en een extra dosis saamhorigheid kan in de decembermaand natuurlijk nooit kwaad.
Wél moeten we er dan eerst maar eens voor zorgen dat de feestverlichting in deze stad een beetje op orde is…. wat spectaculairder mag ook wel, wat mij betreft. Tot dusver vind ik dat het in Dordt, op dat gebied, allemaal nog wat aan de tuttige kant is. Zoals ik in een eerdere column (een paar jaar geleden) al aangaf vind ik de nachtelijke binnenstad maar matig in de spotlights staan: het is op veel plekken te donker, de decemberverlichting schreeuwt heel erg ‘Emmen 1977’ en de diverse monumenten die hier, sinds een jaar of wat, met kleurtjes zijn uitgelicht, verdienen beter. ‘Dordt by night’ kán echt zóveel mooier zijn.

Afbeelding: The Oxford Street Christmas Lights

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s