Zwart gat


slecht-managementAchteraf gezien blijkt de naam het enige dat wél deugde aan ToBe. Ik vond het destijds wel een passende ‘betiteling’ voor een muziek- annex theaterschool. De ‘To’ staat voor Toonkunstmuziekschool en de ‘Be’ is terug te herleiden tot de Berckenpoort. Dat was ooit ‘the place to be’ voor wie in Dordt de een of andere kunstzinnige cursus wilde gaan volgen. Volgens mij werkte dat prima: had je zin om een potje te macrameeën of wat met klei te knutselen, of wilde je iets opsteken over fotografie of schilderkunst, dan ging je naar de Berckepoort. En om een muziekinstrument te leren beheersen, moest je naar de Toonkunstmuziekschool. De cursusprijzen waren alleszins overzichtelijk en de docenten gingen na afloop nog een biertje met je drinken ook. Het was kleinschalig, soms misschien wat kneuterig, maar het werkte wél. Toegegeven, ook toen moest er geld bij, maar dat was dan wél een bewuste keuze en de geldstromen waren overzichtelijk. En toen? Tja, toen moest het allemaal anders… groter, professioneler. Er werd gepuzzeld en samengevoegd en ToBe werd zomaar ineens een prestigieuze grote-mensen-organisatie, gefinancierd uit een heleboel gemeentelijke potjes in stad en regio. De fusieclub, aanvankelijk nog uitstekend op koers gehouden door Wil Stevens, groeide, na het vertrek van deze laatste écht passievolle directeur, uit tot een malle moloch… een subsidieslurper waar kennelijk geen bestuurder nog enig zicht op had. Zo ontstond een groot zwart gat van vele tonnen. Na het faillissement (vorig jaar) gelaste de gemeente Dordrecht een uitvoerig onderzoek, á raison van 60.000 euro door KPMG. Die concludeerde (niet verrassend) dat het bij ToBe een organisatorische en financiële puinhoop was. Kan het boek nu dicht? Nee, want voormalig voorzitter Marcel Doodkorte (wethouder te Gorcum) en oud-directeur Piet Elenbaas weigerden aan dit onderzoek mee te werken. Zij beroepen zich op eerder gemaakte, geheime afspraken met bestuurders en advocaten (op zich al dubieus) en verdommen het om openheid van zaken te geven. Ik zeg: onacceptabel. Hier moet zo nodig een rechter aan te pas komen, want we hebben het hier wél over gemeenschapsgeld. Die gemeenschap heeft recht op honderd procent duidelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s