Joop


joop_braakhekkeEigenlijk zou Joop Braakhekke de hoofdpersoon zijn in de komende aflevering van de maandelijkse theatertalkshow ‘Kunstmin Live,’ die ik nu alweer twee seizoenen achtereen, samen met Marjolein Meijers, presenteer. ,,Mag ik dan zelf ook twee liedjes zingen? Dan neem ik Teun (Tonny) Eijck mee als pianist,’’ luidde zijn eerste enthousiaste reactie, toen ik hem halverwege de afgelopen zomer belde met de vraag of hij onze gast wilde zijn. En ook al had ik hem alweer jaren niet gesproken, ik herkende dat bijna kinderlijke, altijd aanstekelijke enthousiasme meteen. Ooit was ik namelijk Joop’s eindredacteur bij de zoveelste variant van zijn programma ‘Kookgek’ en we ‘zetelden’ als redactie vorstelijk in een ruimte boven het restaurant Le Garage in Amsterdam. Nu ben ik geen vergadertijger, maar redactievergaderingen bij dat programma herinner ik me vooral als eh… copieus. Ik was min of meer ‘aan Joop toegewezen’ door de toenmalige AVRO-cultuurbaas Kees van Twist, met de verbale bijsluiter dat Joop ‘niet makkelijk’ is. Dat was ongetwijfeld goed bedoeld, al openbaarde dat ‘niet-makkelijke’ van Joop zich hooguit in het feit dat hij altijd ver ging in het streven om er een topshow van te maken. Joop bemoeide zich met alles, eiste absolute toewijding van zijn redactie, wilde in navolging van de BBC, óók peperdure camera’s en speciale lampen boven zijn fornuis gemonteerd hebben en nam nooit genoegen met ‘een onsje minder.’ Daarin kon hij ‘lastig’ zijn ja, maar als privépersoon heb ik hem als louter warm, gastvrij, ja zelfs als verzorgend ervaren. Bijna dagelijks vroeg hij me hoe het thuis was, hoe het met mijn gezondheid gesteld was en of ik het, als eindredacteur nog wel naar mijn zin had. Ons laatste telefoongesprek hadden we begin november, nadat we al besloten hadden om ‘zijn’ aflevering van Kunstmin Live uit te stellen naar volgend jaar. ,,Ik lig nu in een ziekenhuis in Duitsland en ik hoop dat de behandeling die ik hier onderga aanslaat. Als dat lukt ben ik er komend seizoen zeker bij. Hoe is het trouwens met jou… thuis ook alles goed?’’
Joop Braakhekke was gewoon een heel lief mens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s