Uitverkoren


groeten uit Sliedrecht.jpg

Nog niet zo lang geleden draaide het om promotiekrantjes, kalenders of zakenagenda’s, waarin je als gemeente of gemeentelijke instelling ‘absoluut niet mocht ontbreken.’ Vandaag de dag staat RTL4 voor de deur… nou ja, niet écht RTL4 natuurlijk, maar een handig buitenproducentje die het magische woordje RTL4 gebruikt om wat centjes te verdienen. ,,Yes, we komen op tv burgemeester… een mooi stukje Sliedrecht-promotie voor nog geen 3.500 euro!’’
Toen ik, een jaartje of tien geleden, als pr-man voor het Dordrechts Museum werkte, kreeg ik minstens één keer per week wel zo’n snelle zakenjongen met zo’n prachtig promotiepraatje aan de lijn. ,,In onze jaaragenda, waarin alle bezienswaardigheden van uw stad worden opgenomen, mag het Dordrechts Museum natuurlijk niet ontbreken. Voor nog geen 500 euro besteden we er zelfs een héle pagina aan.’’ Daar ben ik één keer ingetrapt, daarna nooit meer. Wie immers, in wat voor hoera-blaadje dan ook, een compleet beeld van deze stad wil schetsen, kan uiteindelijk tóch niet om het Dordrechts Museum heen, of daar nu voor betaald wordt of niet.
Vandaag de dag kun je als gemeente worden gebeld door een tv-produktiebedrijfje met een mooi-weer-verhaal. ,,Ons programma heet ‘Nederland Heeft ‘t’ en wij hebben gekozen voor uw wonderschone Sliedrecht. Daar is natuurlijk wel een prijskaartje aan verbonden, want voor niks gaat de zon op.’’ En die voorlichter dacht: ‘Bingo, we zijn uitverkoren… door RTL 4 nog wel.’
Dat het eindprodukt van de makers, die simpelweg zendtijd inkopen bij RTL en vervolgens proberen winst te maken door zoveel mogelijk steden en dorpen te strikken, een beetje tegenvalt kon je zien aankomen. Voor die lousy 3.500 euro mag je immers niet veel meer verwachten dan een matige redactionele voorbereiding, één draaidagje met een simpel cameraatje en een ietwat onbenullige presentator. En tot groot verdriet was het baggermuseum er dan ook nog eens ‘uitgeknipt.’ Dat de voorlichter in kwestie niet gehaaid genoeg was om, onder het motto ‘wie betaalt, bepaalt’ vooraf te bedingen dat juist die bezienswaardigheid absoluut in de eindmontage moest worden opgenomen… tja, wat moet je dáár nou van zeggen? Hij is er gewoon ingetuind.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s