Grachten


dordrecht-historische-havens-rondvaart-dordtevaar

De Dordtse ‘grachten’ doen het goed bij dagjesmensen en dat is knap omdat we hier eigenlijk helemaal geen grachten hebben, maar havens. Ach… je kunt het bezoekers van deze stad natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze dát onderscheid niet maken. Feit is dat het Dordtse water, niet alleen door toeristen, maar ook door bezoekers van de website dagtripper.nl beloond wordt met een dikke 8. Om precies te zijn krijgen we een 8.23 en daarmee staan we op een negende plaats in een door deze website samengestelde top 10 van steden met de mooiste ‘grachtengordels’.
En dat is mooi, want die website is al vele duizenden malen door potentiële nieuwkomers bekeken, dus daar vaart Dordt ongetwijfeld wel bij. En ook al betreft het hier dan slechts een negende plek, da’s altijd nog beter dan helemaal geen top-tien-positie. Andere grachtensteden, waaronder Amersfoort, Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Sneek halen deze ‘hitparade’ niet eens. Bovenaan de lijst staat Utrecht, op de voet gevolgd door Delft, Leeuwarden en Amsterdam en eerlijk gezegd is dat niet onterecht. Dat Utrecht zo hoog staat (en als enige stad in deze top 10 een dikke 9 scoort) heeft volgens mij alles te maken met het feit dat er op en rond het water in de Domstad zoveel meer te beleven is dan in Dordt. De Utrechtse grachten zijn ‘levende’ monumenten, terwijl het Dordtse historische havengebied toch meer een openluchtmuseum is. In de Utrechtse en Amsterdamse grachtengordel wordt (vooral door studenten, maar ook door bewoners en toeristen) massaal gestapt, gehapt, gefeest en gevaren. In Dordt (geen studentenstad) is het op dat gebied vanzelfsprekend een stuk rustiger.
Is dat erg? Ik vind van niet… eerlijk gezegd ben ik wel blij met het feit dat onze grachtengordel door de jaren heen wat rustiger en vooral ook authentieker is gebleven dan die in Utrecht en Amsterdam. In beide steden, hoe gezellig ze ook zijn, zie je tegenwoordig door de bomen (lees toeristen) het bos (lees de grachten) niet meer. In Dordt is de beleving nog puur en puur is uiteindelijk toch de lekkerste chocola.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s