Oogpijn


gebouwen

Als je, zoals ik, al héél lang in de binnenstad woont, zie je de dingen zelden nog met ‘nieuwe’ ogen. Nou ja, zo soms dringt de schoonheid of de lelijkheid van een stukje stad zomaar ineens ‘ongefilterd’ tot me door. Dat overkomt me na een vakantie bijvoorbeeld en zo héél af en toe als ik, min of meer per ongeluk, kom stil te staan op plekken waar ik normaalgesproken meestal doorloop. Blafmans is qua boomkeuze nu eenmaal onvoorspelbaar. Gisteren stond ik, met dank aan mijn viervoeter, nét even wat langer stil, bij die kebabtoko (HAS) op de hoek van dat enorme appartementencomplex, dat onlangs door de website Dordrecht.net terecht is utgeroepen tot het lelijkste nieuwe gebouw van de stad. In één oogopslag had ik daar zicht op het voormalige Zuiveringschap, op het deels tot café-restaurant omgebouwde postkantoor, op het ING-gebouw daar tegenover en het weer dáárnaast gelegen, nu leegstaande (op de sloophamer wachtende) ANWB-complex. Het viel mij op dat deze vijf gebouwen (ik tel het appartementencomplex waar ik naast stond ook mee) elkaar qua vorm en kleur eerder afstoten dan ‘aanvullen.’ De kleuren vloeken ten opzichte van elkaar en door de verschillende bouwstijlen (voor zover je van ‘stijl’ kunt spreken) en de gebruikte steensoorten roept het totaalplaatje een gevoel op van een rommelige tienerkamer, waar zojuist een handgranaat ontploft is. En het gekke is dat al die reuzenpanden (met uitzondering van dat ANWB-ding dan) op zichzelf niet eens écht lelijk zijn. Over smaak valt te twisten natuurlijk, maar het voormalige Zuiveringschap is best stijlvol, het Postkantoor aan de Johan de Wittstraat wás nooit een natuurlijke schoonheid, maar heeft door die renovatie (met onder andere die grote ramen) een leuk nieuw ‘smoel’ gekregen en met die ING-toren is op zichzelf ook niks mis. En toch doet het totaalplaatje pijn aan de ogen. Valt daar nog iets aan te doen? Nee dus… die dingen staan er nog wel een tijdje, dus we moeten het er mee doen. Ik kan mezelf hooguit voornemen om Blafmans voortaan elders uit te laten dan in dit stukje Boekarest aan de Merwede.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s