Wegwezen


dupont_logo-02-promo‘Uitstoot van GenX tot nu toe niet gevaarlijk,’ lees ik in één van de vele artikelen naar aanleiding van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar deze stof. In alle publicaties over dit onderwerp kom ik keer op keer taalkundige ‘slagjes om de arm’ tegen die me ernstig zorgen baren. Op de website van het RIVM staat bijvoorbeeld de volgende tekst: ‘Naar verwachting vormt de uitstoot van GenX vanuit de fabriek (Chemours) via de lucht geen risico voor de gezondheid van omwonenden. Hier vallen mij die twee woordjes ‘naar verwachting’ op. Feit is en blijft namelijk dat niemand met zekerheid kan voorspellen wat op termijn de schadelijke effecten zijn van de ‘stoffen’ die zich in dat product GenX bevinden. Die stoffen… en nu wordt het wat ingewikkelder… heten FRD-902 en FRD-903. En nu heb ik geen scheikunde gestudeerd, maar ik kan wél lezen en op de website van het RIVM staat wel degelijk dat FRD-903 ‘mogelijk’(daar heb je weer zo’n twijfelwoord) kankerverwekkend is. Het zinnetje daarna baart me nóg meer zorgen: ‘FRD-903 is minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA,’aldus het Rijksinstituut. Wél schadelijk dus, maar minder… nee, nou ben ik gerustgesteld hoor.
Er was méér nieuws over Chemours en Dupont (ik kan die bedrijven niet los zien van elkaar). Zo blijkt dat de lozing van chemicaliën door DuPont veertig jaar lang gezorgd heeft voor verhoogde concentraties van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (ook wel C8 genoemd) in het rivierwater. Het RIVM komt hier wederom tot een, wat mij betreft, onbevredigende conclusie. Die luidt: ‘De concentraties in drinkwater waren wel hoog, maar de gezondheidskundige grenswaarde is op geen enkel moment overschreden.’ Dat zal best, maar die zogeheten ‘gezondheidskundige grenswaarde’ betekent helemaal niks zolang niemand nog zeker weet wát C8, op langere termijn, met een mensenlichaam kan doen.
Ik ruik vooral een vies luchtje en in dat luchtje tref ik allerlei stofjes aan. Die stofjes heten: leugenachtigheid, nalatigheid, twijfel, kennisgebrek en vooral héél veel loze beloftes en niks-aan-de hand-taal. Ik hou meer van klare taal en dus zeg ik sluiten en wegwezen.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s