Taalgebruik


Tweets.pngIk weet het… het zijn landelijke verkiezingen die er aan komen, maar ik kan ze niet los zien van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De uitslag van 15 maart aanstaande is immers wel degelijk van invloed op lokale politieke verhoudingen… nee, niet qua zetelverdeling natuurlijk, maar er wordt in de hoofden van de dames en heren politici wel degelijk een potje ‘omgerekend’ en bewust of onbewust ook alvast een voorschotje op de toekomst genomen. Ze zullen het niet allemaal hardop zeggen, maar ik hoor het ze wél denken: hoe groot of klein zijn we straks in de raad op basis van de landelijke uitslag? Hoe liggen dán de verhoudingen en wat zijn mijn persoonlijke kansen op prolongatie van m’n positie als raadslid of wethouder?
De opwinding over de aanstaande Kamerverkiezingen is voelbaar en, op de sociale media, ook behoorlijk zichtbaar. Sommige lokale politici nemen daarbij soms een negatief voorschot op de toekomst door heftig te gaan ruziën. Beetje dom en tactisch onhandig, want landelijk beleid is immers niet altijd één op één vertaalbaar naar plaatselijk beleid. Partijen die elkaar landelijk gezien niet zien zitten, kunnen uit praktische overwegingen lokaal soms best met elkaar door een deur. Veel kiezers trouwens, zo blijkt uit onderzoek, stemmen plaatselijk steeds vaker ‘tegenovergesteld’ aan wat ze landelijk stemmen, simpelweg vanwege concrete, plaatselijke ‘hete hangijzers.’ Dit nog los van het feit dat je gemeentelijk tegenwoordig ook vaak kunt stemmen op partijen die landelijk niet eens bestaan.
Diverse raadsleden in Dordt en Drechtstreek twitteren al weken lang driftig mee over uitspraken, voornemens en toezeggingen van Mark, Lodewijk, Alexander, Jesse en Geert. Dat wil nog wel eens leuke discussies opleveren, maar ook minder leuke. Het valt mij op dat de verruwing in taalgebruik onder landelijke politici (‘Doe effe normaal, rot op, u bent knettergek’) zijn weerslag op lokale politici niet mist. Als columnist hou ik van klare taal, maar als ik op de sociale media lees hoe politici, ja ook in deze regio, elkaar openlijk bestoken met woorden als klootzak, lamlul en eikel (letterlijk van twitter geplukt) stemt me dat tóch een tikkie pessimistisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s