55-plus


55-plusJe zal het maar zijn… 55-plusser zonder baan. Je hébt er al  héél wat werkzame jaren op zitten en je ouwe dag is nog ver weg. Je wilt ook graag weer aan de slag en dat móet ook wel, want je huis is nog niet afbetaald, je nog thuiswonende kinderen zitten in een dure fase en UVV en Sociale Dienst hebben nauwelijks begrip voor het feit dat de ‘werkzame wereld’ kennelijk niet op je zit te wachten. De vooroordelen over oudere werknemers zijn immers niet van de lucht. ‘Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg,’’ zongen Koot en Bie in 1984 al.
Vandaag vindt er in ontmoetingscentrum De Buitenwacht een themamiddag plaats over dit onderwerp en als gespreksleider aldaar heb ik me voorgenomen mijn uiterste best te gaan doen om alle vooroordelen over 55-plussers naar het land der fabelen te verwijzen. In deze column neem ik daar alvast een voorschotje op. Vooroordeel 1: oudere werknemers zijn minder productief. Dat is aantoonbaar onjuist: 55-plussers hebben veel levenservaring en mensenkennis en doorzien problemen op de werkvloer sneller dan hun jongere collega’s. Daarbij komt dat ze ook nog eens zeer oplossingsgericht zijn. Vooroordeel 2: 55-plussers hebben een hoger ziekteverzuim. Onzin. Jongere werknemers, zo blijkt uit de statistieken, verzuimen gemiddeld vaker dan oudere werknemers. Vooroordeel 3: 55-plussers blijven maar kort in dienst. Ook dat klopt niet: de neiging tot ‘jobhoppen’ is juist bij jongeren het grootst. 55-plussers zijn veelal loyaal naar het bedrijf waar ze werken en zoeken dan ook het liefst een werkgever waar ze voor langere tijd vooruit kunnen. Vooroordeel 4: 55- plussers zijn duur. Toegegeven, ze zitten vaak in het maximum van hun schaal, maar daar tegenover staat dat ze vaak zelfstandiger werken en beter met vrijheid en verantwoordelijkheid kunnen omgaan. Jongeren hebben op dat punt meer begeleiding nodig en dat kost tijd en die is niet gratis. O ja… en wie is er het meest geschikt voor die begeleiding? Precies, die 55-plusser… met inzicht, ervaring en passie voor de zaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s