Boemelstad


dont-miss-the-train_1242Zo’n vijftien van mijn werkzame jaren tot dusver speelden zich buiten dit eiland af. En dus zat ik, vooral in het laatste decennium van de vorige eeuw, vijf keer per week ’s ochtends en ’s avonds in de auto of de trein. Amsterdam deed ik altijd per spoor, maar moest ik in Hilversum zijn, dan pakte ik… te lui om twee keer over te stappen… meestal de auto. Dat was aanvankelijk goed te doen, al kwam er zo’n beetje jaarlijks ongeveer 5 minuten file op dit traject bij, zodat ik rond de eeuwwisseling alles bij elkaar dagelijks 40 tot 60 minuten stilstond.
Dat reizen per trein (ik heb vóór die tijd, vanwege mijn studie op de Academie voor de Journalistiek, ook nog jaren achtereen richting Tilburg geforensd) verliep aanvankelijk naar volle tevredenheid. Toegegeven, in de maandagochtendtreinen richting hoofdstad bracht ik het eerste kwartier niet zelden staand door, want pas bij de leegloop in Rotterdam kwamen er zitplaatsen vrij. Toch herinner ik me mijn ‘treinjaren’ vooral als aangenaam, want of ik nu naar het noorden of naar het zuiden moest, er werd in mijn herinnering destijds meestal wel op tijd gereden en de coupés waren zelden overvol.
Vanuit Dordt geredeneerd was het destijds beter met het treinvervoer gesteld dan vandaag de dag. Toegegeven, een écht eerlijke vergelijking kan ik niet maken, aangezien ik tegenwoordig, als columnist van dit dagblad, zelden dit eiland meer af hoef. De keren dat ik me recentelijk tijdens spitsuren in een trein bevond, zijn dan ook op de vingers van twee handen te tellen, maar die paar keer dat ik er, om wat voor reden dan ook, écht niet onderuit kon, waren geen genoegen: ik voelde me opgesloten en opgejaagd en zag vooral veel chagrijnige medereizigers. Ik heb sterk de indruk dat Dordrecht door de NS onterecht tot boemelstad gedegradeerd is of op z’n minst (door de opstellers van de nieuwe tijdstabel) totaal verkeerd is ingeschat.
Ik juich het initiatief van de lokale D66 om de klachten te bundelen en deze bij de vervoerder neer te leggen dan ook van harte toe. Stuur uw grieven naar info@d66dordrecht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s