Bas


dordtdreamHij heet niet echt Bas, maar is ooit ‘omgedoopt’ omdat ‘ie Adriaan heet. Kleedkamerhumor heeft nu eenmaal zo zijn eigen malle logica. In datzelfde voetbalteam uit mijn jeugd werd een Afrikaanse asielzoeker steevast ‘Mwébé’ genoemd omdat er destijds in de Spaanse competitie een Afrikaanse doelman speelde met die naam. Hoe die jongen echt heette weet ik niet eens meer, maar hij was zó trots op z’n bijnaam dat hij zich ook als zodanig aan iedereen voorstelde. Ook herinner ik me een klasgenootje op de basisschool die aanvankelijk Ron heette, maar sinds zijn achtste als Marinus door het leven gaat. Er waren in de klas namelijk twee jongens met die naam en dus besloot de juf, tijdens het voorstelrondje: ,,Twee Ronnies vind ik verwarrend. Jij ziet er uit als een Marinus, dus zo noem ik je voortaan.’’ En nee, daar werd destijds niet tegen geprotesteerd. Ron heet nog altijd Marinus en ook Bas doet al lang geen moeite meer om uit te leggen dat hij eigenlijk Adriaan heet.
Op de markt kom ik hem tegen… heel verrassend, omdat hij twintig jaar geleden naar Zuid-Afrika emigreerde, waar hij een fortuin maakte in de fruithandel. ,,We zijn weer plaatsgenoten,’’ vertelt hij me enthousiast, na een uitbundige begroeting. ,,Maar je woonde daar zo mooi en je leek daar zo gelukkig?’’ luidt mijn spontane reactie op die mededeling. Bas legt uit: ,,Nadat we ons bedrijf vorig jaar hadden overgedaan aan onze zoon, keek ik mijn vrouw diep in de ogen en zei: en… wat gaan we nú verder met ons leven doen?’’ Tegelijkertijd begonnen we spontaan te janken. Ik barst van de heimwee, zei ze en ik had precies hetzelfde gevoel. Toen hebben we besloten om terug naar Dordt te gaan. Ach, ik blijf regelmatig heen en weer reizen hoor… we hebben daar nog een huisje en ik ga me hier bezig houden met de verkoop van ons fruit aan supermarkten in West-Europa. Mijn zoon, nu zelf vader van drie, kan het daar wel alleen af.’’
Hoe heet hij eigenlijk, je zoon? vraag ik Bas. Hij lacht en zegt: ,,Adriaan… hoezo?’’

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s