Omrekenen


DordrechtHet zal wel een gevalletje vakverdwazing zijn en het is ook nog eens voorbarig. Tóch kan ik het niet laten om, op basis van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, alvast te preluderen op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Mocht u nu denken, die Thies loopt wel érg op de zaken vooruit, want tussen nu en 21 maart 2018 kan er nog zóveel gebeuren, dan luidt mijn antwoord… u hebt gelijk. Trouwens, serieus omrekenen kan sowieso niet omdat we in Dordt ook een grote lokale partij (BVD) hebben dus een ‘één-op-één-vertaling’ naar een mogelijke Dordtse situatie in 2018 is, gezien deze extra ‘rekenfactor’ getalsmatig onmogelijk. Daarbij komt ook nog eens dat veel stemmers lokaal een andere keuze maken dan landelijk dus mijn prelude, zo realiseer ik me, is uitermate speculatief. Toch durf ik alvast een paar voorzichtige conclusies te trekken. De PVV bijvoorbeeld, die op dit eiland nog nooit deelnam aan gemeenteraadsverkiezingen, is dat volgend jaar wel degelijk van plan en met bijna 11.000 plaatselijke Wilderianen zou deze partij in een toekomstige Dordtse gemeenteraad aanspraak kunnen maken op een handvol zetels. Ook is de tijd rijp voor een lokale ‘entree’ van de Partij voor de Dieren, die hier al geruime tijd in de coulissen staat te trappelen. Ruim 2700 stadgenoten kleurden woensdag het ‘dierenhokje’ rood en dus is deze partij kansrijk voor één of meerdere stoeltjes in de plaatselijke politieke arena. En wat dacht u van Denk? Met 3000 Dordtse stemmen zal deze club zich ongetwijfeld gaan beraden op een ‘afdeling’ alhier. Tot slot waren er óók nog eens ruim 2000 Dordtse 50-plus-stemmers. Percentueel gezien zou deze partij daarmee, ondanks het feit dat we hier al een seniorenpartij (VSP) hebben, zeker niet kansloos zijn voor een raadszetel. Drie jaar geleden streden in Dordrecht 10 partijen (WEK was er toen ook nog) om 39 stoeltjes. Volgend jaar zijn dat er minstens 14 (wellicht zelfs18) en dus zal de raad, net als de Tweede Kamer, méér gaan ‘versnipperen.’ Wie wil of moet straks met wie?
Hè verdorie, nu zit stiekempjes ook al te formeren. Nee… dát zal ik u besparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s