Martelaars


logo-fc-dordrecht-fc-groningenHeeft FC Dordrecht nog bestaansrecht? Nee, ik  bedoel niet: spelen de Schapekoppen ook volgend jaar nog in de op één na hoogste Nederlandse voetbaldivisie? Ik ga er van uit dat de club er in het seizoen 2017-2018 (met dank aan het nóg slechtere Achilles ’29) ‘gewoon’ weer bij is in de kunstgrasliga. Zo ‘gewoon’ is dat trouwens niet, aangezien een betaald voetbalorganisatie vandaag de dag aan een heleboel (vooral financiële en personele) eisen moet voldoen, louter en alleen om alleen al mee te mogen blijven figureren. Om ruimte op de loonlijst te maken voor een commercieel directeur zijn onlangs de ‘clubgezichten’ en ‘allesdoeners’ Elisa Kuster (pr) en Kaatje van Gennip (catering) aan de dijk gezet. Dit tot woede van de supporters. Het bestuur lijkt vergeten te zijn dat het bestaansrecht van een voetbalclub uiteindelijk om meer dan centen alleen draait. Je bent als club namelijk ook afhankelijk van de onvoorwaardelijke trouw, alsmede de omvang van je aanhang. Wat dat laatste betreft heeft FC Dordrecht wel degelijk een probleem. De club mag dan een vaste schare hondstrouwe ‘volgelingen’ hebben, alleen is die ‘schare’ wél wat aan de magere kant. Ik heb veel respect voor die echte supporters, die er, weer of geen weer, goeie of slechte tijden, altijd weer bij zijn en ik vind dan ook dat de clubleiding die mensen moet koesteren. Maar hoe vasthoudend die ‘ware gelovigen’, soms wellicht tegen beter weten in, ook mogen zijn, feit is en blijft dat je het met louter deze ‘liefhebbers’ niet gaat redden. Terwijl ik dit schrijf probeer ik voor mezelf te analyseren wat, in dit kader, de betekenis is van het begrip liefhebber? Is dat voetballiefhebber? Mwoah… als dát het zou zijn, dan worden die liefhebbers (dat recente promotiejaar niet meegeteld) maar mondjesmaat verwend. De ‘liefhebbers’ van FC Dordrecht zijn vooral liefhebbers van hun eigen cultstatus, die grotendeels gefundeerd is op gedeelde smart en inmiddels trekjes is gaan vertonen van martelaarschap. Maar als zelfs martelaars dreigen verstek te laten gaan omdat ze zich door de clubleiding niet serieus genomen voelen, klinkt het straks holler dan ooit aan de Krommedijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s