Haram


hond groenIk woon vlakbij een moskee en als ik met Blafmans ga wandelen, hangen daar altijd wel wat oudere Turkse mannen rond. Ja, echt origineel eerste generatie, dus op leeftijd en wat ouderwets, want veelal afkomstig uit Kayseri, de ‘achterhoek’ van Turkije. Een enkeling stapt demonstratief opzij voor mijn viervoeter want honden zijn, net als varkens, ‘Haram’ hetgeen er zo’n beetje op neer komt dat ze ‘onrein’ zijn. Volgens de profeet ‘betreden engelen namelijk geen huis waarin zich een hond bevindt’ en wie een hond aanraakt moet zich, volgens de voorschriften, zeven keer wassen en daar gaat een hoop vrije tijd inzitten. Wat ik hier opschrijf is niet sarcastisch bedoeld. Het zijn gewoon de feiten en ik heb er geen enkele moeite mee om Blafmans, terwijl ik de moskee passeer, even kort te houden. Overigens lachen alle moskeegangers me altijd vriendelijk toe, want het zijn aardige en goedwillende mensen, die ik al jaren achtereen zo’n beetje dagelijks zie en groet. Ik kijk een beetje naar hun ongemakkelijke houding, zoals ik ook al te zwaarmoedige gereformeerden bezie, die televisie als ‘duivels’ beschouwen en die op zondag niet per fiets ter kerke gaan. Ik mag hun starre geloofsbeleving persoonlijk misschien wat mallotig vinden, toch kan ik er ook weer niet mee zitten als iemand andere opvattingen heeft dan ik… ieder z’n ding, zeg maar.
Eén van de moskeegangers is mijn voormalige buurman Kadir, op wie ik zeer gesteld ben. De oude man, die overigens dol op Blafmans is, stapt nét naar buiten als ik langs kom en loopt een stukje met me op. Het rituele beleefdheidsbabbeltje dat we maken voelt, als gevolg van ‘het conflict’, dit keer wat ongemakkelijk aan en ik vraag hem op de man af of hij dat óók zo voelt. Kadir stopt, draait zich naar me toe en zegt: ,,Ben jij een ander mens dan vorige week?’’ Ik kijk hem verbaasd aan: ,,Nee, natuurlijk niet. Hoezo?’’ Kadir glimlacht breed en antwoordt. ,,Ik ook niet.’’ Terwijl hij Blafmans over z’n bol aait zegt hij: ,,Blaffende honden bijten niet. Dat spreekwoord kennen we in Turkije ook hoor.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s