Nieuwegein


spuiboulevardEen penthouse van bijna een miljoen op de plek waar nu dat lelijke ANWB-kantoor staat. Het zal straks allemaal wel prachtig worden… althans aan de binnenkant. En nee, ik ben geen zuurpruim en ook niet jaloers op de toekomstige bewoners van dit ongetwijfeld prestigieuze onderkomen, maar laten we het eens over de buitenkant hebben. Hebt u de tekeningen al gezien? Mocht dat nou niet het geval zijn, bespaar uzelf dan vooral de moeite, want dat nieuwe appartementencomplex, met op de bovenste verdieping dus dat peperdure penthouse, gaat er ongeveer hetzelfde uitzien als dat gebouw (met daarin de Mediamarkt) aan de overzijde. Toegegeven, niet echt bloedlelijk, maar toch ook weer geen lust voor het oog. Het is vooral saai en fantasieloos en zou zeker niet misstaan op een industrieterrein aan de rand van Almere of in ‘downtown’ Nieuwegein. Trouwens, nu ik er zo over nadenk… op de Spuiboulevard zoals ‘ie nu is, zal het gebouw ook niet bepaald uit de toon vallen. Maar dáár zit ‘m nou precies het probleem. Die Spuiboulevard zou toch een opknapbeurt krijgen? Iets met veel groen toch en aantrekkelijke bebouwing in plaats van al die leegstaande kantoorpanden? Dan lijkt dit me nou niet bepaald een lekker beginnetje. Als ik de plannen van de gemeente er nog eens op na sla, kom ik véél meer ambitie tegen dan dat dit toekomstige complex weerspiegelt. Je zou bijna zeggen, dat kán ook bijna niet anders, want het is een ‘kindje’ van projectontwikkelaar Van Pelt en we weten inmiddels wel dat deze gehaaide ‘grootgrondbezitter’ meer waarde hecht aan harde eurootjes dan aan zoiets triviaals als esthetiek. En dat betekent in de praktijk, lekker vierkant bouwen… niet te ingewikkeld, met zo min mogelijk toeters en bellen, want dat levert nu eenmaal méér vierkante (of misschien moet ik zeggen kubieke) metertjes op, waardoor je in zo’n gebouw méér appartementen kunt realiseren. Méér appartementen betekent immers meer opbrengst voor ‘Rupsje Nooitgenoeg’ Van Pelt. En dus kijken we ook de komende honderd jaar weer met z’n allen tegen ‘iets functioneels’ aan en blijft de Spuiboulevard de naam ‘boulevard’ onwaardig. Gemiste kans dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s