Zondagsplicht


wc sterrenburgDe eigenaar van winkelcentrum Sterrenburg wil winkeliers die hun deuren op koopzondag gesloten houden met geldboetes dwingen om tóch open te gaan. Sinds september vorig jaar is de laatste zondag van de maand in het winkelcentrum Sterrenburg een koopzondag, maar niet alle winkeluitbaters zijn daar even blij mee. Op zich best begrijpelijk, want vooral enkele wat kleinere neringouders geven op zo’n dag meer geld uit aan personeel dan dat ze omzet draaien en voor hen is die koopzondag dus vooral een last .
Eigenaar Wereldhave heeft het liefst dat álle winkels op koopzondag open zijn want, ‘Voor de shopbeleving van de bezoekers is het van belang dat er geen gesloten winkels in het centrum zijn,’’ zo vertelt een woordvoerder van Wereldhave. En ook dat is natuurlijk begrijpelijk, want in een winkelcentrum waar gesloten rolluiken te zien zijn, is het nu eenmaal niet bepaald gezellig shoppen.
De vraag die nu op tafel ligt is de volgende: heb je als winkelier in een (afgebakend) winkelcentrum het recht om niet aan koopzondagen mee te werken? De vraag stellen, zo dacht ik althans, is hem bentwoorden. Zo lang er geen contractuele afspraken over zondagsopeningen met de uitbater van het winkelcentrum liggen, zouden winkeliers dat recht moeten hebben… toch? Dit, volgens mij, zelfs nog los van het kostenplaatje of iemands geloofsovertuiging. Maar kennelijk heb ik het mis, want een vergelijkbare situatie leidde vorig jaar, in het Groningse winkelcentrum Paddeboer, tot een rechtszaak. Ook daar hielden enkele winkeliers hun winkels op zondag dicht waarop de verhuurder (in dit geval een vereniging van eigenaren) besloot om boetes op te gaan leggen. De winkeliers weigerden die te betalen en dus stapte de verhuurder naar de rechter, die de winkeliers in het ongelijk stelde. Die zijn inmiddels in beroep gegaan en ik ben dan ook zeer nieuwsgierig naar de afloop van deze zaak en dan vooral naar de motivatie van de rechtbank.
In Sterrenburg wordt de soep overigens nog niet zó heet gegeten als ‘ie in Groningen is opgediend, want eigenaar Wereldhave heeft het boete-dreigement voorlopig opgeschort en gaat nu eerst met de weigerwinkeliers in gesprek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s