Bedelhumor


funny beggar2 acdBedelen is in Dordt verboden en om die reden werden er de afgelopen week, na klachten van winkelend publiek, in de binnenstad vier bedelaars op de bon geslingerd. Die klachten begrijp ik best, want er zitten een paar handophouders tussen die niet alleen vervelend, maar ook nog eens uitermate onbeschoft zijn. Aan de andere kant heb ik voor sommige bedelaars ook wel weer sympathie en dan heb ik het vooral over de meer creatieve tiepjes, die zich onder andere ophouden voor de deur van Dirk en op dat naamloze pleintje tussen de Hema en het Lindershuis. Zo ken ik een welbespraakte zwerver die me altijd zeer vriendelijk benadert, veel gevoel voor humor heeft en ook nog eens zijn huiswerk doet. De man weet namelijk dat ik voor de krant schrijf en hij baseert zijn bedelstory elke keer weer op de inhoud van mijn meest recente columns. Dat ging de laatste keer als volgt: ,,Goedemorgen meneer de columnist. U schreef onlangs over twee Oost-Europese daklozen in een garagebox hier vlakbij, waaruit ik opmaak dat u duidelijk iemand bent die zich het lot van de minder bedeelden in deze stad aantrekt. Onder het motto eigen bedelaars eerst zou ik u willen vragen om een bescheiden bijdrage in het kader van mijn persoonlijke spaarplan. Ik ben namelijk een in Dordt geboren en getogen bedelaar en ik spaar momenteel voor een bescheiden sixpack bier. Elke bijdrage is van harte welkom.’’ Tegen zulke teksten heb ik geen weerstand.
Ooit overhandigde een bedelaar me, breed tandeloos grijnzend een foldertje van de supermarkt (waar hij voor de deur stond) in plaats van de straatkrant die ik dacht te hebben aangeschaft. ,,Leuk hoor,’’ zei ik. ,,Die dingen liggen binnen in een bakkie… gratis.’’
,,Mijn straatkranten zijn op,’’ zo gaf hij toe. ,,Maar mensen lezen die folders nooit en dat heb ik, speciaal voor u, wél gedaan. Wist u dat de maaltijdsalades vandaag in de aanbieding zijn? Twee halen… één betalen. U bespaart dan maar liefst vier euro en als u er daarvan eentje aan mij geeft zijn we allebei gelukkig.’’
Geen speld tussen te krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s